Zdroj. Pokémon

Gengar je temný typ pokémona. Je tretím vývojovým štádiom Gastlyho a Hauntera. Má zaoblené telo, s dvoma veľkými špicatými ušami a krátkymi ostňami pozdĺž chrbta. Má dve veľké červené oči a zubatý, zlomyseľný úsmev. Na rukách má krátke pazúry. Oproti svojim predchádzajúcim štádiám, Gengar stojí na dvoch krátkych nohách, ale tiež vie levitovať.

V evolučnom štádiu, ako Mega Gengar ho obklopuje horúci ružový dym, a má tretie žlté oko. Pri tejto forme sú Gengarove ruky zahrabané v zemi, pričom má tiež viac ostňov na chrbte, a aj na chvoste. V evolučnom štádiu Gigantamax, je oveľa väčší, jeho červené oči sú žlté s bezduchými bielymi zrenicami. Jeho telo sa výrazne nemení, avšak viditeľné nie sú ani žiadne fyzické nohy.

Zaujímavé je, že v tomto prípade jeho ruky vychádzajú zo zeme, zatiaľ čo obrovské ústa vyzerajú ako tajomná miestnosť, s dlhým jazykom. Gengar je vo všeobecnosti vnímaný ako zlý duch. Často sa baví trápením, ubližovaním a ovládaním ľudí. Je najaktívnejší počas splnu. Vychádza v mŕtvom tichu noci, a maskuje sa ako tieň. Môže tiež vstúpiť do domovov spiacich ľudí, aby sa skrýval v tmavých zákutiach.

Napodobňuje každý pohyb svojho cieľa, až kým nezníži svoju ostražitosť. Následne zaútočí, odčerpávajúc životnú silu svojich obetí ako potravu. Povráva sa, že Gengar útočí najmä na tých, ktorí sú beznádejne stratení a vystrašení v horách. Mnoho Gengarov sa naučilo živiť strachom obetí, ktoré jednoducho prenasledujú v tieňoch, a vyvolávajú v nich paranoju.

Obávaný duch, pred ktorým rodičia varujú deti

Gengar ovláda rôzne tajuplné a strašidelné triky. Dokáže využívať svoj šialený smiech v tieni, zasvietiť svoje červené oči v tme, a vysielať záhadné spevy na diaľku. Niektorí rodičia svoje deti varujú, že Gengar sa v noci objavuje v izbách nezbedných detí. Jedna známa ľudová rozprávka (zo sveta pokémonov) hovorí o Gengarovi, ktorý kedysi bol človekom, a útočil na ľudí, aby si našiel priateľa.

Aj napriek svojej zlej povesti a krutosti, je domestikovaný Gengar, o ktorého je láskavo a s úctou starané, oveľa priateľskejší, a ich úsmevy vyzerajú menej desivo. Tiež sa povráva, že ak sa skrýva niekde v blízkosti divoký Gengar, celá oblasť sa ochladí takmer o 12 stupňov Celzia. Dokáže absorbovať okolité teplo, čo spôsobuje náhly pokles teploty.

Aby dokázal svoju obeť pripraviť o život, vkĺzne do jej tieňa a ticho čaká na svoju príležitosť. To znamená, že sa tiež môže spojiť a obývať tieň inej bytosti, po akúkoľvek dlhú dobu. Okrem iného môže na svoje obete uvaliť kliatby, a jednoducho ich tak imobilizovať v extrémnej agónii a bolesti, ako prostriedok, na ktorý môže rýchlo a bez komplikácií zaútočiť.

Aj keď sa Gengar dokáže skrývať v tieni, nedokáže sa naučiť útok Shadow Sneak. Takisto sú na tom jeho útoky jedovatého typu. Ako sa jeho level zvyšuje, nemôže sa naučiť útoky typu POISON. Avšak, v roku 2014, sa v hre Pokémon XY objavil shiny Gengar s útokom Sludge Wave, ktorý sa normálne nemôže naučiť. V hre 7. generácie bola jeho schopnosť levitovania zmenená na prekliate telo.

Zaujímavosti, ktoré ste (pravdepodobne) nevedeli

Gengar je celkovo až o štyri palce (cca 10 cm) menší ako Haunter, z ktorého sa vyvinul. Taktiež, Mega Gengar, podobne ako Mega Alakazam, sa pri Mega evolúcii zmenší. Jeho evolučný mega kameň, je v online súbojoch hry XY zakázaný Smogonom (neoficiálna online komunita zameraná na hru Pokémon), kvôli útokom Shadow Tag a Perish Song.

Medzi fanúšikmi existuje zaujímavá teória, že Gengar by mohol byť v skutočnosti tieňom Clefairy alebo Clefable. Je to preto, že majú až príliš podobný fyzický vzhľad. Taktiež z dôvodu, že názov Gengar pochádza z termínu „doppelganger“, a pretože Gengar je typovo shadow pokémon. Spolu s Nidorinom a Jigglypuffom, sú prvými pokémonmi, ktorí sa objavili v rôznych Pokémon médiách.

Gengar je celkovo jeden zo 16 pokémonov, ktorí boli v Japonsku spracovaní do podoby bábky. Zároveň je tiež jedným z 5 dvojtypov pokémonov, ktorí sa stali bábkou (spolu s Marshtompom, Slowpokeom, Croagunkom a Buneary). To znamená, že ide o jediného plne vyvinutého pokémona vo forme japonskej bábky. Všetky jeho vývinové formy sú v hre jedinými pokémonmi typu ghost/poison (duchovný/jedovatý).

To je tiež dôvodom prečo sú jedinými pokémonmi typu poison (jedovatý), ktorí sú slabí voči typu dark (temný). Za svojho úhlavného protivníka môže považovať Alakazama. Obaja sú súčasťou trojčlennej evolučnej línie, ktorá najskôr vyžaduje zvýšenie úrovne, a následne výmenu medzi trénermi, aby sa úplne vyvinuli. Obaja môžu podstúpiť Mega evolúciu, pri ktorej sa zmenšia.

Gengar v hlavnej anime sérii

V anime seriáli Pokémon, chytil svojho Gengara aj hlavný hrdina príbehu, Ash Ketchum. Prvýkrát sa objavil v epizóde „Best Friend…Worst Nightmare!“, kde spôsoboval problémy v Laboratóriu Cerise. V epizóde „A Chilling Curse!“, ho nakoniec Ash chytil, keď sa dozvedel, že ho predchádzajúci tréner zo strachu opustil. Jeho Gengar má podstatne svetlejšiu farbu, než akýkoľvek iný Gengar, aj keď nie je shiny pokémonom.

Taktiež je schopný Gigantamax evolúcie, po tom, čo vypil Max polievku pripravenú Allisterom. Udialo sa tak epizóde „The Winding Path to Greatness!“. Avšak, než sa stal Ashov Gengar extrémne populárnym, na stránkach mangy sa objavil ešte jeden, a omnoho desivejší. Agatha z Elitnej štvorky vlastní Gengara dlhé roky, a je jej hlavným pokémonom využívaným v zápasoch.

Pred oficiálnym začiatkom príbehu v mange, bol jej Gengar použitý v boji s profesorom Oakom, vo finále turnaja Indigo League. Napriek dlhému zápasu s Oakovým Kangaskhanom, Agathin Gengar nakoniec prehral. Zaujímavé je, že Agatha má tiež viacero Gengarov vo svojej armáde duchových pokémonov, ktorých v rpíbehu poslala zaútočiť na mesto Cerulean.

V anime Pokémon the Movie: Volcanion and the Mechanical Marvel, sa vyskytol tiež vzácny shiny Gengar, ktorý patril trénerovi Alvovi, hlavnému antagonistovi príbehu. Tento Gengar bol nepriateľským trénerom Alvom ovládaný kryštálom Mega Wave, aby vykonával rôzne nekalé skutky. Taktiež bolo vidieť, že je schopný Mega evolúcie.

2
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *