Zberateľstvo, ako sme už mnohokrát informovali je silnou a zároveň neodmysliteľnou súčasťou pop-kultúry na celom svete. Ľudia už od pradávna zbierajú a vymieňajú svoje cenné artikle, ktoré za svoj život stihli nazbierať. Tieto artikle často predstavujú, či už rôzne filmové a seriálové kulisy, ako sú napr. meče z niektorých obľúbených hrdinov alebo detské, no čoraz viac vyhľadávané Pokémon karty TCG.

Zberateľstvo jednoducho nepozná hranice, čo znamená, že ľudia si svoju záľubu našli v ktoromkoľvek odvetví. Dnes sa bližšie zameriame na konkrétnu zberateľskú odnož, ktorou sú milované figúrky Funko POP! Ide o postavičky, ktoré si za svoju históriu stihli nazbierať fanúšikov po celom svete a do dnešného dňa na poli zberateľských figúrok bezpochyby dominujú.

Spoločnosť Funko bola založená v roku 1998 zberateľom hračiek Mikeom Beckerom po tom, čo nevedel nájsť prasiatko na mince spoločnosti Big Boy Restaurants. Rozhodol sa, že si teda vytvorí vlastné prasiatko s tým, že odkúpi licenciu na výrobu tohto produktu. Avšak, prasiatka sa nepredávali tak ako si predstavoval a bol nútený celú franšízu uviesť do bankrotu. Jediné, čo mu zostalo bolo Funko POP!.

To sa naopak tešilo veľkej obľube, nakoľko sa podarilo predať 80 000 kusov, vtedy ešte bobbleheads pre filmovú značku Austin Powers. V roku 2005 Becker predal Funko svojmu súčasnému hlavnému kreatívnemu dôstojníkovi, Brianovi Mariottimu, ktorý presunul svoje kancelárie do Washingtonu, a výrazne rozšíril licencované produktové rady spoločnosti.

V roku 2011 spoločnosť Funko začala predávať svoju prvú radu Funko POP postavičiek, ako ich poznáme dnes. Do roku 2012 spoločnosť predala tovar v hodnote viac ako 20 miliónov dolárov. Od tohto roku je v obehu už niekoľko stoviek miliónov figúrok, a my sa spolu pozrieme na TOP 10 najdrahších Funko POP! postavičiek na celom svete.

Funko POP! Vinyl

10. Stranger Things Hopper Funko Pop (Gold) – 6,500$

Jim Hopper je šéf polície v mestečku Hawkins, a zároveň otec Eleven (jeho adoptívna dcéra). Fugúrka Zlatého Hoppera Funko Pop! Vinyl bolo vyrobených iba 40 kusov na celom svete, čo z tohto produktu robí jednu z najunikátnejších postavičiek na svete. Hoci sa online predávajú približne za 6,500$, existuje jeden predajca, ktorý ponúka svoju figúrku za celkovo 50,000$!

Funko POP! Vinyl

9. Venom Freddy Funko – 7,000$

Táto špeciálna Venom Freddy Funko figúrka bola exkluzivitou počas udalosti Funko Fundays, ktorá bola uvedená na Comic-Cone v roku 2019. Bolo vyrobených iba 24 figúrok tohto druhu, čo znamená, že bolo veľmi náročné ich získať. Táto figúrka je ocenená na niečo viac ako 7,000$.

Funko POP! Vinyl

8. Dumbo Funko Pop (Clown) – $7,430

Táto Clown Dumbo Funko POP! Vinyl figurka je založená na scéne z Disneyho filmu Dumbo z roku 1941, kde vidíme sloníka Dumba s klaunským mejkapom, ktorý je nútený vystupovať v cirkuse. Táto scéna bola oživená v roku 2013 so spracovaním Funko a teraz sa predáva za nádherných 7,430$!

Funko POP! Vinyl

7. Darth Maul Funko Pop (Holographic) – $7,860

Nie je žiadnym prekvapením, že na tomto zozname Top 10 vidíme aj franšízu Star Wars Funko POP! V roku 2012 spoločnosť vydala limitovanú edíciu holografického Dartha Maula na San Diego Comic-Con. Odvtedy sa figúrka predáva za takmer 8,000$.

Funko POP! Vinyl

6. Count Chocula Freddy Funko (Glow In The Dark) – $10,000

Pri tejto alternatíve Funko Pop vidíme postavu Freddyho ako upíra maskota obilnín Count Chocula. Na rozdiel od metalickej verzie, ktorá sa predáva za približne $3,000, táto figúrka, ktorá svieti v tme, sa predáva za približne 10,000$! Pôvodne bola dostupná na San Diego Comic-Con v roku 2011, pričom bolo vyrobených iba 12 kusov na celom svete.

Funko POP! Vinyl

5. Alex DeLarge Clockwork Orange Funko (Glow In The Dark) – $13,300

Alex DeLarge, hlavná postava kultového filmu Mechanický pomaranč, sa stal jednou z najznámejších a najikonickejších postáv režiséra Stanleyho Kubricka. Vedie malú bandu gaunerov, Petea, Georgieho a Dima, ktorých volá svojimi droogmi (z ruského slova drug – kamarát). Figurka Alex DeLarge Funko POP! Vinyl, ktorá svieti v tme, bola uvedená v roku 2012 a predáva sa za 13,300$.

Funko POP! Vinyl

4. Boo Berry Funko Pop (Glow In The Dark) – $15,000

Boo Berry je reklamná postavička, ktorá sa objavuje na prednej strane krabíc cereálií – Boo Berry. Figúrka Boo Berry, ktorá svieti v tme, je považovaná za jednu z top 10 zberateľských kúskov medzi zberateľmi Funko POP! Tieto figúrky sa na internetových trhoviskách predávajú za neuveriteľných 15,000$.

Funko POP! Vinyl

3. Jaime Lannister Freddy Funko (Bloody) – $20,000

Jaime Lannister, brat Cersei, je jednou z najobľúbenejších postáv v sérii Game of Thrones. V roku 2013 sme mohli vidieť Freddy Funko vo verzii krvavého Jaime Lannistera na San Diego Comic-Con. Tieto limitované kúsky boli predané za 20,000$, čo ich robí jedným z najzriedkavejších (a najdrahších Funko POP!) všetkých čias. Krvavý Jaime Lannister je jedným z dvanástich Funko POP! z Fundays 2013.

Funko POP! Vinyl

2. Willy Wonka, The Golden Ticket-2 Pack — $100,000

Jedna z najdrahších Funko Pop Vinyl figuriek na svete je Golden Ticket – 2 Pack. Táto položka, obsahujúca dva produkty, bola predaná za neuveriteľných 100 000$! Existuje iba 10 kópií tejto figúrky, pričom štyri z nich boli uvedené na San Diego Comic-Con Exclusive v roku 2016. Fanúšikovia veria, že zostávajúcich šesť kópií je u zamestnancov alebo priateľov spoločnosti.

Funko POP! Vinyl

1. Set of Limited Edition Signed Stan Lee Funko Pop (Chrómová) – $120,000

Funko Pop (alebo Pops), ktorá sa ujala prvého miesta v rebríčku, je súbor limitovaných edícií Funko Pop! Vinyl figuriek Stana Lee (Chrómové), ktoré sú podpísané samotným Stanom Leem! Po jeho smutnom úmrtí v roku 2018 sa mnoho fanúšikov Marvelu a zberateľov rozhodlo uctiť si pamiatku legendárneho komiksového spisovateľa nákupom rôznych zberateľských predmetov jeho podobizne.

Podpísané chrómové a zlaté metalické verzie superhrdinu Stana Leeho sa predávajú v rozmedzí 100,000 – 120,000$.

0
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *