Zdroj: František Kotleta

Leoš Kyša, alias František Kotleta. Zvučný umelecký pseudonym, jedného z najznámejších českých spisovateľov, ktorý už dlhé roky významne prispieva k rozvoju sci-fi a fantasy žánru v rámci Českej republiky. Kariéru spisovateľa odštartoval úspešným dielom, ktoré nesie názov „Hustej nářez“ z roku 2010, zo série „Bratrstvo krve“.

Samotný autor má za sebou taktiež život plný rôznych ťažkých momentov. Už o 6 rokov sa životom prebíjal sám, čo malo značný vplyv aj na jeho tvorbu. Je tiež známe, že si 2 roky odsedel vo väznici Heřmanice, za fyzický útok na policajné jednotky. Literatúra sa však s jeho životom stretla, až po výkone trestu.

My sme mali tú česť, a autora kníh, Františka Kotletu, sme mohli vyspovedať v krátkom interview o živote, pádoch, dielach a ďalších všemožných zaujímavostiach pre oči čitateľov.

Zdroj: František Kotleta

Pán Kotleta, na začiatok, ako sme aj v úvode spomínali, máte veľmi zvučný umelecký pseudonym, ktorý je až nápadne podobný jednému zo slovenských politikov, známom najmä kvôli jeho ráznejším výrokom. Ste si tohto vedomý? Aký príbeh stojí za vznikom tejto prezývky?

Inu, občas se stane, že někdo pod komentář o mých knihách napíše: „Cože, ta fašistická onuce píše sci-fi? To si strčte víte kam…“. Inu, život je plný nedorozumění. Samozřejmě, strýček Marian je slovenská větev naší rodiny. S tím se nedá nic dělat. V každé rodině se najde jeden příbuzný, co přijde na rodinou oslavu, nezuje se, pochčije záchodovou desku, sežere všechny chlebíčky a odejde.

No a my máme Mariana. Co o něm píšou lidi, to komentovat nebudu, je to jejich názor. Ostatně Mariana každý zná. Býval to milý chlapec, než upadl na hlavu do hnoje. A pak ještě desetkrát. Neměl mi sežrat ten chlebíček. 

Aj keď ide pravdepodobne o veľmi trúfalú otázku, ale je o Vás známe, že máte za sebou veľmi náročné detstvo. Vedeli by ste nám v krátkosti povedať ako vyzeralo vaše dospievanie?

Hodně jsem házel lidi do hnoje…

Dva roky ste si odsedeli vo väzení v Heřmaniciach po tom, čo ste po oslave narodenín fyzicky napadli až 7 policajtov, ktorí skončili v bezvedomí. Aj keď to možno vyznie neúctivo, ide skutočne o obdivuhodný výkon, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani dnešní profesionálni zápasníci. Ako k celému tomuto incidentu došlo?

Sežrali mi chlebíčky. Jak jste pochopili, na to jsem hodně alergický.

Čomu ste sa profesijne venoval predtým, než ste nastúpil do výkonu trestu? A aké boli Vaše pocity po vynesení rozsudku?

Těšil jsem se. Na Slovensku chodí do vězení jenom pitomci, ale u nás v Česku je to vybraná společnost. Bývalí politici, vysocí byznysmeni, hodně právníků, bývalí policajti… Člověk se tam naučí spoustu věcí. Vystudoval jsem tam dálkově práva a politologii. Od té doby si také na házení lidí do hnoje najímám kontraktory na internetu a sám už jenom popíjím šaratici, aby se mi lépe psalo.

Zdroj: František Kotleta/Petr.Zip.Hajek

Vedeli by ste nám priblížiť aj nejaké zaujímavé spomienky (radostné/neradostné), ktoré sa počas Vášho pobytu vo väzení udiali a Vám už navždy utkveli v pamäti?

Byla temná noc. No a to je všechno, protože Karel říkal, že když se řekne no homo, je to v pohodě a jeho manželka se to nesmí dozvědět. Kamila je dost žárlivá.

Po tom, čo ste bol prepustený na slobodu ste napísal svoje prvé dielo „Hustej nářez“, ktoré sa takmer okamžite stalo veľmi populárnym a obľúbeným medzi čitateľmi a fanúšikmi sci-fi a fantasy. Čo Vám bolo pri tvorbe tohto diela inšpiráciou?

Karel. A taky vězeňská strava. Ta sice nebyla hustá, ale za to to byl nářez.

Vaše diela sa predávajú v desiatkach tisícoch kusov, sú vyhľadávanými medzi čitateľmi rôznych generácií. Čomu vďačíte Vy za tento úspech? Prečo sú práve Vaše diela, spomedzi všetkých autorov sci-fi a fantasy, podľa Vášho názoru tak populárne?

Nevím. Asi jsem pěknej kluk. Taky Marian hodně kupuje knihy a pálí je na zahradě. Tak možná že ty úspěchy jdou na jeho konto.

Aktuálne máte na konte celkovo až 40 rôznych diel/kníh. Vedeli by ste nám uviesť jedno konkrétne dielo, na ktoré ste najviac hrdý? A prečo práve toto?

Nejvíc jsem hrdý takhle po ránu, když se mi podaří rychle a bezbolestně vytlačit jednoho Mariana. To mi rozhodně zlepší náladu. A taky Hustej nářez je docela dobrý. Teď vyšel dokonce ve vynikajícím překladu ve slovenštině jako „Do mŕtva“. Kupte si to.

Zdroj: František Kotleta

Uvažoval ste niekedy aj nad tým, že by ste skúsil napísať dielo, ktoré by bolo úplne mimo žánru sci-fi a fantasy? A ak áno, viete uviesť aj konkrétny žáner?

Poezii. Hodně píšu o jelenech. Podle mě jediná kvalitní poezie je o jelenech.

Najnovšie sa na pultoch predajní objavilo dielo Černá smečka. Ako by ste opísali tento počin? Pre ktorých čitateľov je určené práve toto dielo?

Pro každého, kdo má rád démony a humor. Někdy až na dřeň. Tak to mám rád. To už jste asi pochopili z tohto rozhovoru.

Stalo sa Vám niekedy po vydaní určitého diela/knihy, že ste sa stretli aj s osobnou negatívnou kritikou? Prípadne stala sa Vám po vydaní knihy aj nejaké nemilá udalosť zo strany čitateľov/fanúšikov?

Lidé na diskusí rádi mluví o knihách, to dá rozum. Já tam zase rád žeru chlebíčky. Každý máme svoje. Když napíšete tolik knih jako já, je jasné, že ne každému sedne všechno, takže hodně fanoušků miluje nějaký cyklus a chtěli by, abych psal jenom ten a další zase nějaký jiný.

V roku 2019 bolo vydané v komiksovej verzii dielo „Hustej nářez“. Môžeme sa v budúcnosti tešiť na viac podobných spracovaní?

Ano. Pár komiksů se chystá. Víc zatím raději prozrazovat nebudu.

Mimo iného ste členom Českého klubu skeptiků – Sisyfos. Akú úlohu v tomto zoskupení zohrávate vy? A ako ste stali členom tohto klubu?

Podal jsem si přihlášku a zaplatil členský poplatek. Také jsem slíbil, že v souvislosti s klubem nebudu dělat hloupé vtipy, tak si to necháme zase na nějaký jiný rozhovor.

Český, ale aj Slovenský trh obsiahne celé kvantum rôznych spisovateľov a autorov poviedok, kníh, komiksov. Sledujete túto scénu? Máte v rámci domáceho trhu svojho obľúbeného autora?

Jak se vůbec můžete ptát? Máte říct: Mistr Ďuro, že? A já jenom souhlasně pokývu hlavou.

Zdroj: František Kotleta

A v rámci celosvetovej scény?

Jak se vůbec můžete ptát? Máte říct: Mistr Ďuro, že? A já jenom souhlasně pokývu hlavou.

Momentálne sú v trendoch sci-fi a fantasy najmä filmy, seriály, ale aj literárne diela o superhrdinoch. Venujete svoj čas podobným dielam? Vedeli by ste spomenúť nejaké dielo, ktoré Vás zaujalo?

Seriál Firefly. Vždy a všude. 

Pán Kotleta, my Vám celá redakcia „diMANzie“ veľmi pekne ďakujeme za čas, ktorý ste venovali tomuto rozhovoru. Pevne veríme, že Vašou jedinečnou tvorbou budeme zásobovaní ešte dlhé roky.

Moc děkuji. Až se ozve Marian, předejme mu kontakt na mého právního zástupce.

3
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *