Zdroj: Netflix

Článok môže obsahovať SPOILER zo seriálu Stranger Things.

Populárny seriál Stranger Things, ktorý kombinuje prvky fantasy a hororu je už medzi fanúšikmi dávno známym a zabehnutým pojmom. Skupina detí, neskôr tínedžerov z mestečka Hawkins si žijú kľudným životom, kým sa v ich živote neobjaví záhadná Eleven. Mladý Mike Wheeler sa do nej takmer okamžite zamiluje, čím medzi deťmi vznikne nezvyčajne silné puto.

V tom istom čase, keď sa na scéne objaví Eleven, za neznámych okolností zmizne jeden z členov partie detí, Will Byers. Deti sa tak rozhodnú Willa vypátrať s čím im pomáha aj záhadná Eleven. Aby sa im Willa podarilo nájsť, Eleven odhalí svoje nadprirodzené schopnosti. V tomto okamihu sa začína tajuplný príbeh Stranger Things.

Seriál k dnešnému dňu obsahuje celkovo 4 série s 34 epizódami. Jednotlivé časti nám stihli predstaviť množstvo zaujímavostí. Odkiaľ Eleven prišla k svojim schopnostiam, mystické a temné miesto The Upside Down, neľútostných demogorgonov, Mind Flayera, no to najpodstatnejšie – pôvodcu všetkého zla v mestečku Hawkins, Vecnu.

Ako sme mali možnosť presvedčiť na vlastné oči, schopnosti Vecnu sú veľmi podobné tým, ktorými je obdarená aj Eleven. Toto zaujímavé prepojenie vo fanúšikoch po celom svete vyvoláva množstvo otázok. Aké je prepojenie Vecnu a Eleven? Prečo majú podobné telekinetické schopnosti? A kto je vlastne tento unikátny záporák Vecna? Než však odpovieme na tieto otázky, pozrime sa, ako Vecna vznikol.

Desivá a temná bytosť. Kto je Vecna?

Ako sme už vyššie spomenuli, Vecna je hlavným antagonistom 4. série a celého seriálu Stranger Things. V rámci seriálu, ako dospelého ho stvárňuje herec Jamie Campbell Bower. Jeho detskú verziu môžeme vidieť hranú Raphaelom Lucom. V seriáli sa jeho charakter vyskytuje od debutu 4. série, kde je pomenovaný po zápornej postave z obľúbenej hry detí – Dungeons & Dragons.

Vecna bol v minulosti tiež človek. Mladý Henry Creel sa stal obeťou traumatického incidentu, čo navždy pozmenilo jeho osobnosť. Už v detstve zistil, že má psychické a psychokinetické schopnosti. Tie často využíval na mučenie svojej rodiny. Zavraždil svoje matku a sestru a jeho otca z tejto vraždy krivo obvinili a uväznili. Henry skončil v Národnom laboratóriu v Hawkins u doktora Martina Brennera.

Henry dostal označenie 001, a stal sa prvým testovacím subjektom doktora Brennera. Doktor (alebo Otec, ako ho nazýva Eleven a deti/testovacie subjekty) jeho schopnosti replikoval medzi ďalších 17 subjektov, ktoré väznil v laboratóriu, kde testoval ich schopnosti, sledoval ich pohyb a správanie. Jedným zo 17 ďalších detí je aj Eleven (011), ktorej väčšina subjektov v laboratóriu ubližovala.

Henry túto slabinu Eleven využil a oklamal ju, aby mu pomohla uniknúť. Pomocou svojich schopností zničila v Henryho krku čip, ktorý obmedzoval jeho schopnosti a vyraždil takmer všetky deti a personál laboratória, až na Eleven. Tej sa podarilo premôcť Henryho a uväzniť ho alternatívnej dimenzii (neskôr The Upside Down), kde sa postupne zmenil na temnú bytosť, známu pod menom Vecna.

Zdroj: Redakcia/Netflix

Čo sa dialo s Henrym v temnej alternatívnej dimenzii? Vznik The Upside Down

Po tom, čo Eleven uzatvorila bránu za uväzneným Henrym v alternatívnej dimenzii, dúfala, že sa už nikdy nestretnú. Henry sa stal prieskumníkom ríše. Objavil zvláštnu, búrkovú hmotu častíc. Použil svoje schopnosti na jej premenu na obrovskú, pavúčiu entitu – bytosť, ktorá sa neskôr stala známou ako Mind Flayer a podmanil si aj ďalšie hrozivé tvory.

Po tom, čo neskôr Eleven opäť otvorila bránu do tejto dimenzie, Henry, už ako Vecna začal spriadať svoje pokusy o vyhubenie ľudstva. Najprv, pomocou Mind Flayera ovládol myseľ mladého Willa Byersa, pričom vyslal Demogorgonov, aby terorizovali obyvateľov Hawkinsu. Po tom, čo Eleven s deťmi zachránili situáciu, ovládol Vecna celú skupinu ľudí, vďaka ktorým vytvoril Mind Flyera v ľudskom svete.

Pri tomto druhom pokuse sa už Eleven a deťom podarilo zavrieť otvorenú bránu do The Upside Down. V poslednej 4. sérii sa však Vecna začal zjavovať niektorým obyvateľom v ich snoch, čím dokázal niekoľkých zabiť a otvoriť niekoľko ďalších brán. V tomto bode museli deti bojovať s vecnom na dvoch frontoch. Eleven bojovala s Vecnom v jeho vlastnej mysli.

Nancy, Steve a Robin cestovali do The Upside Down, kde navštívili jeho bývalý domov s ukrývajúcim sa a skutočným Vecnom. Aj napriek tomu, že deti Vecnu závažne zranili, nepodarilo sa im ho zabiť. Vyvrcholenie tohto dlhého súboja očakávame v 5. sérii, ktorá by mala doraziť niekedy v priebehu budúceho roka.

Zdroj: Redakcia/Netflix

Prečo chce Vecna zabiť Eleven?

Ako sme už vyššie spomenuli, Henry a Eleven skončili v rovnakom testovacom laboratóriu v Hawkinse. Na Henrym už od samotného začiatku, kedy sa stal testovacím subjektom, vykonávali náročné testy a potláčali jeho schopnosti. Tiež vieme, že schopnosti, ktorými sú obdarované ostatné deti, pochádzajú práve od Henryho.

Na internete však koluje teória, že Henry chcel, aby sa Eleven pridala na jeho stranu z oveľa hlbšieho dôvodu, ako je obyčajné priateľstvo, ktoré medzi nimi vzniklo v laboratóriu. Táto teória hovorí o tom, že Brenner vedel, že žiadne z detí, 002 až 010, nie je také silné ako 001. Tzn. doktor Brenner čakal, kým 001 zostarne, aby ho prinútil rozmnožiť sa s Terry Ives, aby vytvoril Eleven.

Terry Ives je v rámci seriálu Stranger Things biologická matka Eleven, ktorej ju však odobrali ešte ako novorodenca. Vďaka tomuto činu sa psychicky absolútne zosypala. Terry v seriáli vidíme, ako na nič nereaguje, pričom jej jediná voľná interakcia prebehla po tom, čo sa s ňou Jane (Eleven) spojila skrz myseľ. Vďaka tejto teórii by však Brenner dokázal vytvoriť rovnako silnú, možno aj silnejšiu bytosť, ako 001.

Faktom však zostáva, že Henry je v seriáli podstatne mladší, ako spomínaná Terry Ives, čiže ich priamy styk je veľmi nepravdepodobný. V tomto prípade by sa však mohlo stať, že Terry bola umelo oplodnená, ako ďalší testovací subjekt laboratória Hawkins. Môže ísť o reálnu teóriu? To sa dozvieme už vo finále seriálu budúci rok. Zrejmé však je, že vzťah medzi Eleven a Vecnom je viac ako iba o nevydarenom priateľstve.

Zdroj: Redakcia/Netflix
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *