Zdroj: Disney

Franšíza Star Wars je jednou z najdlhšie bežiacich filmových a seriálových sérií na svete. Prvý film „Star Wars“ dorazil ešte v roku 1977. O celkové prevedenie, od scenára, až po réžiu sa postaral svetový George Lucas. Iba 3 roky po svojom debute dorazil ďalší film, a následne v roku 1983 opäť ďalší. Zaujímavosťou je, že všetky filmy po 6. časť – Revenge of the Sith mali premiéru v máji.

Prvá snímka – Star Wars predstavila svetu rád rytierov Jedi, ktorí s nepriateľskými Sithmi zvádzali epické súboje s laserovými mečmi a využitím telekinetickej Sily. V čele príbehu stál mladý Luke Skywalker, ktorého si strihol legendárny Mark Hamill. V rámci príbehu sme mali možnosť spoznať rôzne bytosti tohto univerza, schopnosti Jediov, vesmírnu politiku a pod.

Naopak, na druhej strane stojí ikonický záporák, ktorého pozná takmer každý. Meno Darth Vader je známe bezpochyby každému, kto niekedy čo i len počul o Star Wars. Avšak, aj Darth Vader má za sebou divokú cestu. Kedysi Anakin Skywalker, talentovaný Jedi prešiel na Temnú stranu Sily, a po boji s Obi-Wanom Kenobim sa z neho stal temný Darth Vader.

4. júna dorazí na stream platformu Disney+ seriál The Acolyte, ktorý pojednáva o vzostupe Sithov. Temná strana Sily nám predstaví jedinečný príbeh, ktorý doslova ulahodí každému, kto má rád netradičné projekty, v ktorých čele nemusí stáť vždy iba stereotypné dobro. Počas dňa svojej premiéry uvidíme až 2 epizódy. Zhrňme si preto všetky dôležité informácie, ktoré o seriáli zatiaľ vieme.

Seriál natočila ženská režisérka, ktorá má na konte rôznorodé projekty

Technické aspekty seriálu sú viac sporné, ako samotné ukážky pred jeho debutom. Režisérkou je Leslye Headland, ktorá nakrútila prvé 2 epizódy. 3. epizódu nakrútil Kogonada, 4. a 5. epizódu Alex Garcia Lopez, 6. epizódu Hanelle Culpepper, 7. epizódu opäť Kogonada a záverečnú 8. epizódu opäť Hanelle Culpepper. To tvorí celkovo 8 epizód, ktoré sa pýšia hodinovou minutážou.

Avšak, výkonným producentom série je spomínaná Leslye Headland, ktorá sa podieľala aj na scenári. Na jej konte nájdeme však viac priemernejších projektov. Za kameru sa postavili James Friend a Chris Teague. Súčasťou hereckého obsadenia je Amandla Stenberg, Jeong-jae Lee, Manny Jacinto, Dafne Keen, Jodie Turner-Smith, Rebecca Henderson, Charlie Barnett, Dean-Charles Chapman, Carrie-Anne Moss a ďalší.

Zdroj: Redakcia/Lucasfilm

Aký príbeh nám seriál predstaví?

Dejovo sa posunieme približne 100 rokov pred udalosti, ktoré sa odohrávajú v čase prvého filmu Star Wars (1977). The Acolyte predstavuje vyšetrovanie šokujúceho zločinu, ktoré postaví rešpektovaného majstra Jedi (Lee Jung-jae) proti nebezpečnému bojovníkovi z jeho minulosti. Keď sa objavia ďalšie stopy, putujú po temnej ceste, kde zlovestné sily odhaľujú, že všetko nie je také, ako sa zdá.

Táto show pokrýva nikdy predtým nevidenú éru z kánonu vytvoreného Disney, čo je éra High Republic. V rozhovore pre Collider, Leslye Headland prezradila, že Vernestra Woh bude jedinou postavou z kníh Star Wars High Republic, ktorá sa v sérii objaví. Dodala, že to však neznamená, že v potenciálnych budúcich sezónach neuvidíme viac známych postáv.

Séria tak predstaví vzostup temnej strany Sily. Na svoje si prídu najmä fanúšikovia, ktorí obľubujú záporné postavy. The Acolyte dozaista nie je bežnou Disney rozprávkou.

Zdroj: Redakcia/Lucasfilm

Kto sa predstaví ako záporák a hlavný hrdina seriálu?

Na internete sa objavuje množstvo špekulácií o hlavnom záporákovi. Jednou z teórií je, že hlavným zloduchom by mohol byť Darth Tenebrous, Sithský lord zo známeho Star Wars Legend. Tenebrous, známy aj pod menom Rugess Nome, je majstrom Darth Plagueis. Jeho charakter bol aktívny približne 100 rokov pred udalosťami z Epizódy I.

Jeho charakter bol pridaný späť do kanónu Star Wars v roku 2015, čo podporuje možnosť, že sa objaví v aj v seriáli​.

Naopak, hlavnou hrdinkou seriálu by sa mala stať Mae, ktorú stvárňuje Amandla Stenberg. Mae je definovaná, ako postava s morálne šedými charakteristikami, čo znamená, že jej postava bude pravdepodobne komplexná s hĺbkou, ktorá odzrkadľuje protirečivé rozhodnutia a možno aj konfliktné záujmy.

Zdroj: Redakcia/Lucasfilm

The Acolyte odštartuje leto

Ako sme už vyššie načrtli, seriál svoj debut zaznamená 4. júna, kedy dorazia prvé dve epizódy seriálu. Následne uvidíme každý týždeň novú epizódu. Ide o veľmi ambiciózny projekt Disney, ktorý by sa nemal niesť v duchu bežných trendov. Či však seriál naplní očakávania sa dozvieme o necelé dva mesiace.

2
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *