Zdroj: Marvel Studios

Zaspomínajme si spolu. Dozaista si každý z nás spomína na MCU, v ktorom sa premával Tony Stark v kovom obleku Iron Mana. Kedy stál na strane spravodlivosti poctivý Captain America. Kedy nepriateľov ničil obrovskou silou nekontrolovateľný Hulk… Podobne by sme vedeli pokračovať do nekonečna. V tomto prípade išlo o MCU, ktoré malo bezpochyby lákavejšiu podobu, než má dnes.

Ak neberieme do úvahy neskoršie zakomponovanie filmov Raimi Spider-Mana alebo aktuálne franšízy X-Men od 20th Century, všetko to odštartovalo v roku 2008. Režisér Jon Favreau, ktorý v snímke stvárnil Happyho Hoggana, v spolupráci s Kevinom Feigem a hercom Robertom Downey Jr. priviedli na strieborné plátna prvý film zo širšieho MCU – Iron Man.

Robert Downey Jr. prepožičal postave svoju nenapodobiteľnú charizmu. Vytvoril tak jedinečného Tonyho Starka, milionára, génia, playboya, ktorý po zajatí teroristickou skupinou – Ten Rings, zostrojil prvý kovový oblek, Mark I. Pomocou obleku dokázal uniknúť zo smrteľného zajatia. Nasledovali udalosti, kedy zostrojil prvú plnohodnotnú bojovú zbroj Iron Mana, ako sme ho mohli poznať aj z neskorších filmov.

Od tohto momentu z roku 2008 fanúšikovia po celom svete stále milujú Iron Mana. Tony Stark je aj naďalej jednou z najobľúbenejších postáv, ktoré sa v rámci MCU objavili. Zaspomínajme si spolu, a priblížme si 10 originálnych citátov, ktoré v príbehoch Marvel Cinematic Universe odzneli. Toto je Tony Stark/Iron Man tak, ako ho všetci milujeme.

10. Iron Man 2 (2010)

„You Want My Property, You Can’t Have It. But I Did You A Big Favor, I’ve Successfully Privatized World Peace. What More Do You Want?“

„Chcete môj majetok, nemôžete ho mať. Ale urobil som vám veľkú láskavosť, úspešne som sprivatizoval svetový mier. Čo viac chcete?“

Obľúbený citát Tonyho Starka, ktorý odznel v úvode filmu. Tonyho predvolala americká vláda, kde sa riešilo, či je Iron Man hrozba alebo nie. Taktiež, či by mala byť zbroj Iron Mana odovzdaná na vládne účely.

9. The Avengers (2012)

„Genius, Billionaire, Playboy, Philanthropist…“

„Génius, miliardár, Playboy, filantrop…“

Po tom, čo sa stal Tony súčasťou tímu Avengers, niekoľkokrát sa dostal do konfliktu s ostatnými členmi. Konkrétny citát odznel počas výmeny názorov s Captainom America.

Zdroj: Redakcia/Marvel Studios

8. Iron Man (2008)

„The Truth Is, I Am Iron Man.“

„Pravdou je, že som Iron Man.“

Legendárna veta, ktorú pozná takmer každý verný fanúšik Marvelu, Iron Mana či MCU. Tony Stark už v 1. filme otvorene celému svetu priznal, že on je ten človek v lietajúcom kovovom obleku.

7. Iron Man 3 (2013)

„Threat Is Imminent, And I Have To Protect The One Thing I Can’t Live Without.“

„Hrozba je bezprostredná a ja musím chrániť jedinú vec, bez ktorej nemôžem žiť.“

Tonyho udalosti, ktoré sa odohrali v snímke The Avengers poznačili. Konkrétny citát odznel počas rozhovoru s Pepper Potts, jeho najväčšou láskou.

Zdroj: Redakcia/Marvel Studios

6. Iron Man 3 (2013)

„You Can Take Away My House, All My Tricks And Toys. One Thing You Can’t Take Away… I Am Iron Man.“

„Môžeš mi vziať dom, všetky moje triky a hračky. Jedna vec, ktorú mi nemôžeš vziať… Ja som Iron Man.“

Ako sme už vyššie načrtli, legendárna veta „I am Iron Man“ odznela v rámci širšieho MCU niekoľkokrát v rôznych formách. Konkrétny výrok alebo celá veta odznela v závere filmu, kedy sa Tony rozhodol definitívne ukončiť svoje trápenie a vybrať úlomky železa zo svojho hrudníku.

5. Captain America: Civil War (2017)

„If We Can’t Accept Limitations, We’re No Better Than The Bad Guys.“

„Ak nemôžeme akceptovať obmedzenia, nie sme o nič lepší ako tí zlí.“

Kto by to povedal, že Civil War sa odohráva až 9 rokov po Downeyho prvom vystúpení v MCU. V snímke nastal problém, ktorý sa nazýva Sokovijská zmluva. Ide o dekrét, ktorý viaže super-hrdinov na úroveň vládnej organizácie. Každý superhrdina musí byť zapísaný v Sokovijskej zmluve, aby mohol bojovať proti zlu. Konkrétny citát odznel pri výmene názorov s Captainom America.

Zdroj: Redakcia/Marvel Studios

4. Spider-Man: Homecoming (2017)

„If You’re Nothing Without The Suit, Then You Shouldn’t Have It.“

„Ak si nikto bez obleku, potom by si ho nemal mať.“

Snímka Spider-Man: Homecoming pokračovala v udalostiach Captain America: Civil War. Iron Man sa stal mentorom Spider-Mana, ktorému zostrojil oblek plný rôznych technologických vychytávok. Mladý Peter Parker sa dopustil niekoľkých chýb, na čo ho konfrontoval samotný Tony Stark, kedy vyslovil spomínaný citát.

3. Avengers: Endgame (2019)

„I Love You 3,000.“

„Milujem ťa 3000-krát.“

Asi najdojemnejší výrok, ktorý venoval Tony Stark svojej dcére. Dnes sa stal citát natoľko silným, že ho mnohí používajú v bežnej komunikácii. Aj to dokazuje, akú silu mala snímka Avengers: Endgame.

Zdroj: Redakcia/Marvel Studios

2. Avengers: Endgame (2019)

„And I Am Iron Man.“

„A ja som Iron Man.“

Odpoveď Thanosovi, ktorý sa prezentoval, ako nevyhnutný. Konečná scéna z obrovskej záverečnej bitky medzi Avengers a vojskami Thanosa. Tony Stark sa lúči s divákmi, Avengers a aj s Iron Manom. Ide o ďalšiu z viacerých foriem obľúbenej vety, ktorá v MCU odznela viackrát.

1. Avengers: Endgame (2019)

“Everybody wants a happy ending. Right? But it doesn’t always roll that way.”

„Každý chce šťastný koniec. Správne? Ale nie vždy to tak dopadne.“

Záverečný odkaz Tonyho Starka, rozlúčka a pohreb. Avengers: Endgame je posledným filmom, v ktorom sme mali možnosť Iron Mana vidieť. Aj po jeho smrti, odkaz Iron Mana pretrváva.

Zdroj: Redakcia/Marvel Studios
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *