Najviac deštruktívna tímovka Temného rytiera! Harley Quinn uniesol záhadný páchateľ – niekto ju Jokerovi uniesol. Ale kto? Ulice Gotham City terorizuje hrozivé humanoidné monštrum znepokojujúco pripomínajúce Jokera, ktoré vášnivo zbiera odrezané hlavy. Ale prečo? Jim Gordon zmizol po tom, čo Batman dostal balíček s krvavou časťou tela policajného komisára z Gothamu.

Je mu jasné, že musí urobiť doslova čokoľvek, aby svojho priateľa zachránil. Ale ako? Odpovede na všetky tieto otázky sa rozjasnia vo chvíli, keď Joker navrhne Batmanovi veľmi nepravdepodobné spojenectvo. A obludná konšpirácia, ktorá za tým všetkým je, zasiahne Temného rytiera až v samotnom jeho vnútri.

Ide o temné a brutálne dielo vystavané s metodickou remeselnou starostlivosťou, typickou pre tvorbu komiksovej superhviezdy MARCA SILVESTRIHO. Autor redefinuje vzťah medzi Temným rytierom a princom zločinu pri ich spoločnom zostupe do samotného srdca. Na toto nie je nikto pripravený. Komiks obsahuje zošity z minisérie Batman & Joker: Deštruktívne duo č. 1-7.

Vychutnajte si recenziu na dielo, ktoré nesie označenie Black Label, a teda pre dospelé publikum. Produkt sme obdržali v rámci spolupráce s komiksovým obchodom – Nekonecno.sk, u ktorého nájdete celý zástup podobných titulov. A teraz už bez zbytočného naťahovania, ako dopadol tento temný príbeh o Batmanovi a Jokerovi z nášho pohľadu?

Zdroj: Redakcia/CREW Comics

Príbeh, z ktorého vás zamrazí v kostiach

Ako sme už v úvode načrtli, komiks „Batman a Joker: Destruktivní Duo“ je unikátna miniséria od spisovateľa Marca Silvestriho, ktorá prináša nečakané a napäté spojenectvo medzi Batmanom a Jokerom. Dej sa odohráva v temných a ponurých uliciach Gothamu, kde musia títo dvaja veční protivníci spojiť sily proti nečakanej hrozbe.

Príbeh začína únosom Komisára Gordona a Harley Quinn neznámymi páchateľmi. Batman musí prijať ponuku na spoluprácu od svojho najväčšieho nepriateľa, Jokera, aby zachránil svojich priateľov a vyriešil záhadu stojacu za únosmi. Novovytvorený a jemne vynútený tím sa postupne prepracováva k odhaleniu zlovestného plánu, ktorý ohrozuje celý Gotham.

Temná a noirová atmosféra príbehu vyniká vďaka výraznému umeleckému štýlu Silvestriho, ktorý zreteľne prispieva k celkovému zážitku čitateľa. Detailné kresby a výrazné textúry umocňujú pocit úzkosti a napätia, ktorý sprevádza čitateľa počas celého príbehu. Farby od Arifa Prianta dodávajú príbehu surovosť a realizmus, čo perfektne dopĺňa temnú atmosféru Gothamu.

Komiks „Batman a Joker: Destruktivní Duo“ je zaujímavým prírastkom do univerza Batmana, ktorý prináša nový pohľad na vzťah medzi temným rytierom a jeho najväčším nepriateľom. Príbeh ponúka skalným fanúšikom vzrušujúci a atmosférický zážitok, ktorý je obohatený o Silvestriho ostré umelecké prevedenie a temnú noirovú atmosféru.

Zdroj: Redakcia/CREW Comics

Originálny scenár od Silvestriho prináša jedinečný komiksový príbeh

Silvestriho scenár vyniká svojou originalitou a kreativitou. Príbeh čerpá z prvkov klasických monster filmov a sci-fi, čím vytvára jedinečnú atmosféru, ktorá je temná a zároveň fascinujúca. Premyslená zápletka udržiava koherentnosť a plynulosť príbehu, čím drží čitateľa v napätí od samotného začiatku až do konca. Dialógy medzi postavami sú napísané s veľkou precíznosťou.

Tento fakt prispieva k realistickému a pútavému zobrazovaniu vzťahov hlavných postáv. Charakterizácia postáv je silnou stránkou komiksu. Autor zobrazuje Batmana ako komplexnú postavu, ktorá balansuje medzi svojou temnou stránkou a túžbou po spravodlivosti. Naopak, Jokera vykresľuje ako typicky chaotickú a nepredvídateľnú postavu, čo výrazne pridáva príbehu na dynamike a napätí.

Táto kombinácia vytvára fascinujúci kontrast medzi dvoma hlavnými hrdinami, čo je bezpochyby jedným z hlavných ťahákov komiksu.

Zdroj: Redakcia/CREW Comics

Komiks vyniká svojim umeleckým spracovaním

Silvestriho štýl je charakteristický svojou hrubou a mechanickou kresbou, ktorá dodáva príbehu realistický a zároveň temný tón. Jeho ilustrácie kombinujú prvky noirovej atmosféry s modernými komiksovými estetikami, čo vytvára jedinečný vizuálny zážitok. Kresby sú detailné a výrazné, čo pomáha zvýrazniť dramatickosť scén a postáv.

Silvestri majstrovsky pracuje s kompozíciou panelov. Na jednej strane strieda veľké dvojstránkové ilustrácie, zatiaľ čo na druhej strane využíva detailné zábery na postavy a akčné scény. Táto variabilita v kompozícii preto zabezpečuje, že príbeh je vizuálne pútavý a navyše udržuje čitateľa v napätí počas celého čítania.

Zdroj: Redakcia

Silné a slabé stránky komiksu, celkový dojem náročného čitateľa a hodnotenie

Medzi silné stránky komiksu patrí jednoznačne Silvestriho kresba, ktorá je jedným z hlavných ťahákov komiksu. Jeho detailné a dynamické ilustrácie prinášajú temnú a napätú atmosféru Gothamu. Farby od Arifa Prianta dokonale dopĺňajú kresby, pričom používa utlmené odtiene, ktoré zvýrazňujú ponurosť celého príbehu​. Veľkým pozitívom je aj spomínaná variabilná kompozícia panelov.

Námet na príbeh – Spojenie Batmana a Jokera ako tímu je neobvyklé a prináša nový pohľad na ich vzťah. Príbeh je temný a plný zvratov, čo udržiava čitateľa v napätí​. Medzi slabšie stránky však patrí mierna dramatickosť a predvídavosť dialógov. Hoci sú precízne spracované, no napr. Jokerov charakter po krátkom čase pôsobí príliš stereotypne a predvídavo.

Taktiež, niektoré časti príbehu môžu pôsobiť ťažkopádne. Ide o veľmi zaujímavý koncept príbehu, ktorého dejové línie však nie vždy pôsobia sebaisto. To môže niektorým čitateľom znižovať celkový dojem z diela. Aj napriek tomu máme z komiksu celkový dojem nadmieru pozitívny a mal by si ho prečítať každý, nielen fanúšik Batmana, ale aj nadšenci literatúry a detektívok s nádychom noir atmosféry.

Batman a Joker: Destruktivní Duo si od nás odnáša celkové hodnotenie 8,5/10. Už teraz sa nevieme dočkať ďalšieho podobného literárneho kúsku.

Zdroj: Redakcia
2
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *