Zdroj: Netflix

Už je to nejaký čas, čo na stream platformu Netflix dorazil mnohými ospevovaný seriál – Sandman. 1. séria predstavila širšiemu svetu slávnu komiksovú sériu od Neila Gaimana. Ide o príbeh, zameriavajúci sa prevažne na pôsobenie hlavného protagonistu, Dreama/Morpheusa. V rámci príbehu sa pravidelne stretávame s rôznymi bájnymi postavami a démonmi.

Zaujímavým spôsobom sa v príbehu vyskytuje skupina, ktorá nesie názov The Endless. Spisovateľ Neil Gaiman vytvoril The Endless v roku 1989 v rámci komiksovej série „The Sandman“, ktorú dnes vydáva DC Comics. Tieto postavy sú staršie, než samotní bohovia a predstavujú fundamentálne aspekty existencie a vedomia. Ovplyvňujú život každého tvora vo vesmíre.

Aby sme uviedli veci na pravú mieru. The Endless je svojim spôsobom rodina, z ktorej pochádza aj hlavný protagonista, Dream. Celá rodina „Nesmrtelných“ pozostáva zo siedmich členov: Destiny (Osud), Death (Smrť), Dream (Sen), Destruction (Deštrukcia), Desire (Túžba), Despair (Zúfalstvo) a Delirium (Delírium).

Každá z týchto osobností v komiksovom univerze predstavuje charakter s odlišnými schopnosťami a úlohou v príbehu. Občas sa stane, že niektorí z nich musí zasiahnuť vo svete smrteľníkov, aby napravil rovnováhu. Fanúšikovia tak často teoretizujú, ktorý z členov rodiny je, či už najmocnejší, najnebezpečnejší, naopak aj najslabší. Na túto tému sme sa zamerali aj my, pričom odpoveď sme uviedli nižšie v článku.

7. Destiny (Osud) je mnohými považovaný za najslabšieho člena rodiny

Aj keď môže pôsobiť, ako najslabší člen rodiny, bezpochyby ide o entitu, ktorá dokáže nepredstaviteľné zázraky. V príbehoch vystupuje ako zahalený starý muž, ktorý má schopnosť vidieť a poznať všetky udalosti (minulé a aj budúce). Nosí so sebou obrovskú knihu, v ktorej je napísaná celá história vesmíru. Jeho hlavnými nepriateľmi sú tí, ktorí sa snažia zmeniť alebo ovplyvniť predurčený osud.

Destiny však veľmi zriedkavo koná na základe vlastného poznania a väčšinou sa len prizerá udalostiam. Ako sme načrtli, často figuruje v príbehoch, kde postavy zápasia so svojím predurčeným osudom a snažia sa ho zmeniť.

Zdroj: Redakcia/DC Comics

6. Despair (Zúfalstvo) čerpá silu z depresie a zúfalstva ľudí

Despair sa v komiksových príbehoch predstavuje, ako nahá a zjazvená žena. V deji prináša a zosilňuje pocity zúfalstva a beznádeje. Môže manipulovať s ľuďmi, aby prepadli týmto nepríjemným emóciám. Kedysi bola jej povaha omnoho horšia, ako je pri debute v komiksoch, vďaka stáročiam ľudských zverstiev. V prvej publikácii je jej sila na historickom minime.

Despair často figuruje v príbehoch, kde bytosti zápasia so svojimi najtemnejšími emóciami a snažia sa nájsť svetlo v tme.

Zdroj: Redakcia/Netflix

5. Delirium (Delírium) za históriu zmenila svoju podstatu

Delirium môže meniť realitu a vnímanie podľa svojej vôle, vytvárať chaos a zmätok. Kedysi však Delirium vyzerala úplne inak, pričom jej meno bolo – Delight (Potešenie). Ako čas plynul a história sa odvíjala s narastajúcou temnotou v srdciach ľudí, Delight sa pomaly premenila na Delírium. Delirium je hlavnou postavou v komikse „Brief Lives“, kde sa spolu s Dreamom vydáva na cestu za hľadaním Deštrukcie.

Vyskytuje sa najmä v príbehoch, kde sa nachádzajú tí, ktorí sa snažia vniesť poriadok do chaosu.

Zdroj: Redakcia/DC Comics

4. Destruction (Deštrukcia) je stelesnením aktu ukončenia vecí, miest a ľudí

V komiksovej sérii Deštrukcia vystupuje, ako muž s bradou a dlhými vlasmi (môže sa meniť). Deštrukcia sa objavuje na miestach, kde je potrebné ničiť a premieňať veci na chaos, ale tiež tvoriť z ničoho. Zaujímavé je, že keď sa dozvedel o náklonnosti človeka k vede, opustil svoju ríšu, pretože nechcel byť súčasťou rozsiahleho ničenia, ktoré má prísť.

Rovnako ako niektorí jeho súrodenci, aj Destruction je často nečinný a iba sa prizerá, ako sa ľudstvo ničí samo. Destruction v komiksoch upustil od svojich povinností a snaží sa žiť v ústraní.

Zdroj: Redakcia/DC Comics

3. Desire (Túžba) predstavuje hnaciu silu a čin v srdciach ľudstva

Desire je stelesnením túžby. Každá hnacia sila, motivácia a čin v srdciach ľudstva pochádza z Desire, pričom práve túžba je zvyčajne to najhoršie, čo mnohých ľudí privedie do šialenstva a skazy. Práve jej charakter priviedol mnohých fanúšikov ku komiksovej sérii Sandman. Desire môže ovplyvňovať túžby a vášne ostatných. Je manipulatívna a často zasahuje do životov ostatných, aby dosiahli svoje ciele.

V komiksoch a v sérii z Netflixu ju vidíme, ako ženu (muža) s krátkymi blond vlasmi. Desire má často konflikty najmä s Dreamom, kvôli svojej manipulácii a intrigám. Desire je kľúčovou postavou v niekoľkých príbehoch, vrátane „The Doll’s House“, kde hrá rozhodujúcu úlohu vo vývoji udalostí.

Zdroj: Redakcia/Netflix

2. Dream (Sen) je stelesnením akéhokoľvek stvorenia

Dream vládne svetu snov a môže manipulovať so snami, nočnými morami a predstavivosťou. Je zodpovedný za udržiavanie rovnováhy medzi realitou a snom. Sen je stelesnením stvorenia v akejkoľvek forme. Ide o takmer najmocnejšieho člena z rodiny Nesmrteľných. So snami ľudí, nielen tých, ktoré máme v spánku, narastá aj sila samotného Morphea.

Dream je hlavným protagonistom komiksovej série „Sandman“ od Neila Gaimana.

Zdroj: Redakcia/Netflix

1. Death (Smrť) je najmocnejšou z rodiny Nesmrteľných

Všetko živé zomrie, a keď sa to stane, stretnú sa so Smrťou. Rovnako, ako sme to mohli vidieť aj v seriálovej verzii z Netflixu. Keď tento moment v živote ľudí nastane, s láskavosťou, rešpektom a súcitom ich odvádza k tomu, čo bude ďalej. Ide bezpochyby o najmocnejšieho člena z celej rodiny Nesmrteľných. A to nielen vďaka svojej moci, no kvôli tomu, aká je v skutočnosti potrebná.

Smrť je potrebná v dobrom aj v zlom. S ľahkosťou prekonáva všetky prekážky, ktoré jej súrodenci často vytvárajú. Taktiež rieši konflikty s tými, ktorí sa snažia oklamať smrť alebo jej uniknúť. Death je hlavnou postavou vo viacerých príbehoch, kde pomáha ľuďom zmieriť sa so smrťou. Jeden z najznámejších príbehov je „The Sound of Her Wings“, kde sa prvýkrát predstavuje ako osobnosť.

Zdroj: Redakcia/Netflix
0
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *