Zdroj: Lucasfilm

Vesmír Star Wars sa radí medzi najpopulárnejšie a najprepracovanejšie fiktívne univerzá v dejinách filmového priemyslu. Od prvého filmu z roku 1977 sa táto galaktická sága rozrástla o množstvo ďalších filmov, seriálov, kníh a hier. Spolu tvoria komplexný príbeh naprieč rôznymi epochami v histórii galaxie. Pre fanúšikov však sledovanie týchto diel v chronologickom poradí často predstavuje výzvu.

Keďže jednotlivé príbehy nevznikli v časovej postupnosti, ale skáču medzi rôznymi obdobiami časová os Star Wars umožňuje získať prehľad o tom, ako na seba jednotlivé udalosti nadväzujú, a kde v rámci histórie galaxie sa odohrávajú. Každé obdobie, od dávnej minulosti v časoch Vysokej republiky, až po udalosti po páde Impéria, prináša jedinečné príbehy a postavy.

Všetky sa v určitých bodoch prelínajú a ovplyvňujú celý vesmír Star Wars. Správne poradie sledovania filmov a seriálov ponúka hlbšie pochopenie toho, ako sa príbeh vyvíjal, a aké sú vzťahy medzi postavami a udalosťami. Ak túžite po dôkladnom ponorení sa do sveta Star Wars a chcete prežiť tento epický príbeh v jeho chronologickom slede tento článok je pre vás stvorený.

Táto časová os vám poskytne jasné a zrozumiteľné usporiadanie všetkých filmov a seriálov. Objavíte tak, ako každý z nich zapadá do veľkolepej mozaiky galaktického príbehu, ktorý už desaťročia fascinuje milióny divákov po celom svete. Prebádajte kompletnú časovú os Star Wars filmov a seriálov. V ktorom období sa odohráva seriál Ahsoka? A kde by sme našli film Star Wars: Tales of the Jedi?

Zdroj: Lucasfilm

Vysoká republika

The Acolyte (2024) – (seriál) – odohráva sa na konci obdobia Vysokej republiky

Seriál The Acolyte sa odohráva približne 100 rokov pred udalosťami z Episode I: The Phantom Menace. Ide o obdobie konca Vysokej republiky. Zameriava sa na temnú stranu a na ich vzostup, čo vedie k udalostiam známych z filmov.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

Star Wars: The Phantom Menace (Episode I) (1999) – (film, 32 BBY)

Príbeh sa odohráva 32 rokov pred filmom Episode IV: A New Hope. Obi-Wan Kenobi a jeho majster Qui-Gon Jinn sa pokúšajú ochrániť mladého Anakina Skywalkera, ktorý neskôr zohrá kľúčovú úlohu v osude celej galaxie.

Star Wars: Attack of the Clones (Episode II) (2002) – (film, 22 BBY)

Druhá epizóda sa odohráva 22 rokov pred udalosťami z Episode IV: A New Hope. Sleduje rastúce napätie medzi Galaktickou republikou a separatistickými silami, čo vedie k vypuknutiu Klonových vojen.

Star Wars: The Clone Wars (2008) – (film, 22 BBY)

Animovaný film odohrávajúci sa medzi udalosťami z Episode II: Attack of the Clones a Episode III: Revenge of the Sith. Anakin Skywalker a jeho žiačka Ahsoka Tano sa zúčastňujú dôležitých misií počas Klonových vojen.

Star Wars: The Clone Wars (seriál) – (7 sezón, 22-19 BBY)

Animovaný seriál, ktorý sa rozprestiera medzi rokmi 22-19 BBY. Zameriava sa na Klonové vojny a hlbšie preskúmava vzťahy medzi hlavnými postavami, ako aj ich boje na rôznych frontoch.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

Star Wars: Tales of the Jedi (2022) – rozložený medzi rokmi pred a po prequeloch

Antologický seriál zobrazujúci krátke príbehy, ktoré sa odohrávajú počas rôznych období galaxie. Zameriava sa na dôležité momenty v živote Jediov, vrátane ich vzostupu a pádu.

Star Wars: Revenge of the Sith (Episode III) (2005) – (film, 19 BBY)

Epizóda III sa odohráva 19 rokov pred filmom A New Hope. V centre pozornosti je pád Anakina Skywalkera a jeho transformácia na Dartha Vadera, čo vedie k vzniku Galaktického impéria.

Zdroj: TheMovieDB / Lucasfilm

Star Wars: Tales of the Empire (2024) – (seriál) zobrazuje vládu Galaktického impéria

Animovaný seriál zobrazujúci udalosti počas vlády Galaktického impéria, približne medzi udalosťami z Episode III a Episode IV. Zameriava sa na rôzne aspekty moci Impéria a jeho vplyvu na galaxiu.

Star Wars: The Bad Batch (2021) – (seriál, 3 sezóny, začína 19 BBY)

Seriál sa začína hneď po udalostiach z Revenge of the Sith. Sleduje osudy elitného klonového komanda, ktoré sa musí prispôsobiť rýchlo sa meniacim podmienkam v galaxii počas nástupu Impéria.

Povstanie Impéria

Solo: A Star Wars Story (2018) – (film, 13-10 BBY)

Tento príbeh sa odohráva približne 10 rokov pred A New Hope. Zobrazuje mladého Hana Sola a jeho stretnutie s Chewbaccom a počiatky jeho kariéry ako pašeráka.

Obi-Wan Kenobi (2022) – (seriál, 9 BBY)

Tento seriál sa odohráva 10 rokov po Revenge of the Sith. Sleduje život Obi-Wana Kenobiho na Tatooine, jeho vnútorný boj so stratou Jediov a jeho tajnú misiu na ochranu mladého Luka Skywalkera.

Andor (2023) – (seriál, 1 sezóna, 5-0 BBY)

Príbeh sa odohráva päť rokov pred udalosťami z filmu Rogue One a sleduje život Cassiana Andora, rebelského špióna, počas jeho prechodov od jednoduchého zločinca k hrdinovi povstania.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

Star Wars Rebels (2014) – (seriál, 4 sezóny, 5-1 BBY)

Animovaný seriál odohrávajúci sa päť rokov pred filmom A New Hope. Sleduje skupinu rebelov, ktorí sa stavajú proti Galaktickému impériu, a ich postupný prechod k plnohodnotnej revolúcii.

Rogue One: A Star Wars Story (2016) – (film, 0 BBY)

Príbeh priamo predchádza udalostiam z A New Hope. Zobrazuje odvážnu misiu skupiny rebelov, ktorí sa snažia ukradnúť plány Hviezdy smrti, čo vedie k zásadnej zmene v boji proti Impériu.

Galaktická občianska vojna

Star Wars: A New Hope (Episode IV) (1977) – (film, 0 BBY)

Príbeh sa odohráva v roku 0 BBY, kde sa mladý Luke Skywalker stretáva s Obi-Wanom Kenobim. Pridáva sa k Povstaleckej aliancii, ktorá sa snaží zničiť Galaktické impérium.

Zdroj: TheMovieDB / Lucasfilm

Star Wars: The Empire Strikes Back (Episode V) (1980) – (film, 3 ABY)

Epizóda V sa odohráva tri roky po udalostiach z filmu A New Hope. Luke Skywalker čelí náročnému tréningu pod vedením majstra Yodu, zatiaľ čo Impérium prenasleduje povstalcov po celej galaxii.

Star Wars: Return of the Jedi (Episode VI) (1983) – (film, 4 ABY)

Príbeh sa odohráva štyri roky po snímke A New Hope. Povstalci podnikajú posledný útok na Hviezdu smrti. Luke Skywalker sa snaží zvrátiť osud svojho otca a poraziť Dartha Vadera.

Po páde Impéria

The Mandalorian (2019) – (seriál, 3 sezóny, začína 9 ABY)

Tento seriál sa odohráva päť rokov po filme Return of the Jedi. Sleduje príbeh mandalorianského lovca odmien, ktorý sa stará o záhadné dieťa s nadprirodzenými schopnosťami.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

The Book of Boba Fett (2021) – (seriál, 9 ABY)

Seriál sa časovo prelína so seriálom The Mandalorian. Zameriava sa na Boba Fetta, ktorý sa pokúša získať moc nad podsvetím na planéte Tatooine a upevniť svoju pozíciu v galaxii.

Ahsoka (2023) – (seriál, 9-11 ABY)

Príbeh seriálu sa odohráva v období po udalostiach z The Mandalorian. Ahsoka Tano pátra po Grand Admirálovi Thrawnovi a hľadá stopy po Ezrovi Bridgerovi, stratenom hrdinovi zo Star Wars Rebels.

Skeleton Crew – (pripravovaný seriál, okolo 9 ABY)

Seriál sa odohráva v období po udalostiach z Return of the Jedi. Zameriava sa na skupinu mladých postáv, ktoré sa nečakane stratia v odľahlých častiach galaxie.

Star Wars Resistance (2018) – krátko pred udalosťami Episode VII

Seriál sa odohráva krátko pred udalosťami filmu The Force Awakens. Zameriava sa na mladého pilota Kazudu Xiona, ktorý sa pripojí k odboju, aby odhalil tajné plány Prvého rádu.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

Nový rád

Star Wars: The Force Awakens (Episode VII) (2015) – (film, 34 ABY)

Príbeh sa odohráva 30 rokov po filme Return of the Jedi. Nová hrozba, Prvý rád, sa vynára z trosiek Impéria, a Rey, mladá hrdinka, objavuje svoju spojitosť so Silou.

Star Wars: The Last Jedi (Episode VIII) (2017) – (film, 34 ABY)

Epizóda VIII sa odohráva priamo po udalostiach z filmu The Force Awakens. Rey hľadá tréning u Lukea Skywalkera, zatiaľ čo odboj čelí smrtiacej ofenzíve Prvého rádu.

Star Wars: The Rise of Skywalker (Episode IX) (2019) – (film, 35 ABY)

Posledná epizóda sa odohráva rok po udalostiach filmu The Last Jedi. Povstalci sa pripravujú na konečný boj s Prvým rádom. Rey čelí svojej minulosti a hľadá spôsob, ako zvrátiť temné sily v galaxii.

Zdroj: TheMovieDB / Lucasfilm
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *