Zdroj: Transformers Wiki

Cybertron, ikonická planéta v univerze Transformers, predstavuje miesto, kde začala cesta legendárnych robotov, ktorí menia svoj tvar. Tento svet, plný pokročilých technológií a mechanických divov, hrá v príbehoch Transformers kľúčovú úlohu. Neustále vojny medzi Autobotmi a Decepticonmi však spôsobili vážne škody, ktoré zmenili osud Cybertronu.

Prechod od prosperujúcej spoločnosti k temným časom zúfalej vojny vytvoril dramatický oblúk, ktorý dodal príbehom hlbší rozmer. Cybertron nie je len obyčajným miestom, kde žili Transformers. Táto planéta je symbolom boja o moc, prežitie a nádej na obnovenie stratenej slávy. Konflikty medzi dvoma frakciami priniesli mnoho zvratov a vyústili do zničenia celej planéty.

Avšak ani vo chvíľach najväčšieho úpadku neprestali hrdinovia veriť v jej záchranu. Pre fanúšikov Transformers sa Cybertron stáva miestom, ktoré sa nikdy úplne nevzdáva. Neustále sa objavujú nové príbehy, kde hrdinovia bojujú o jeho obnovu. Táto planéta symbolizuje nielen technologický pokrok, ale aj odhodlanie, ktoré pretrváva aj cez najtemnejšie obdobia.

Zatiaľ čo jej budúcnosť ostáva neistá, odkaz Cybertronu pokračuje v inšpirovaní miliónov fanúšikov po celom svete. Osud Cybertronu, prepletený so zápletkami vojnou rozdelených Transformerov, sa stal jednou z najdramatickejších línií celého univerza. Prečítajte si, ako vyzeral Cybertron počas svojej najväčšej slávy, a akých hrdinov táto planéta vytvorila.

Čo je Cybertron a aký osud ho postretol?

Cybertron predstavuje planétu, ležiacu v hviezdnom systéme Alpha Centauri, a domovskú stanicu Cybertronianov, ktorých ochrancom je Primus. Ide o žiarivý kovový svet plný technologických zázrakov. Ide o planétu s nekonečnými vežami miest z budúcnosti a rozsiahlymi kovovými pláňami a priepasťami. Boj o kontrolu nad Cybertronom a jeho zdrojmi vytvoril základ pre Veľkú vojnu.

Na začiatku časov existovali dvaja bohovia, Unicron a Primus, ktorých vytvorila Jedna bytosť po rozdelení. Cybertron však už existoval pred ich vznikom a stal sa bojiskom ich súboja. Keď Trinásti (prvých 13 Primes) porazili Unicrona, Primus sa zlúčil s jadrom Cybertronu, a opustil svoje fyzické telo. Tento akt prepojil život Primusa s planétou. Tzn. ak by jeden z nich zanikol, druhý by taktiež zahynul.

Po zlúčení s jadrom Primus využil Well of All Sparks na to, aby zaplnil planétu, dostatočne veľkou populáciou, za tri celé dni. Well of All Sparks predstavuje mystický prameň, z ktorého sa zrodil aj samotný Primus. Novovzniknutí Cybertroniani medzi sebou bojovali, až kým Veľká katastrofa nezničila väčšinu ich primitívnej civilizácie.

Po Veľkej katastrofe prišli na Cybertron mimozemské bytosti známe ako Quintessoni, ktorí vznikli ako nevyžiadané stvorenia Quintusa Prima. Ide o jedného z prvej trinástky Primes. Pokročilá technológia Quintessonov získala obdiv Cybertronianov, vrátane poznatkov o T-Cogu (orgán umožňujúci meniť svoju podobu). Ich vplyv sa rozšíril po celej planéte, transformujúc jej obyvateľov na vesmírnu civilizáciu.

Zdroj: Redakcia / Transformers Wiki

Zlatá éra planéty Cybertron

Po odchode Quintessonov na Cybertrone zavládlo obdobie mieru, ktoré trvalo viac ako 800 000 rokov. V tomto čase sa Cybertron vypracoval na galaktickú veľmoc, kolonizujúc vzdialené svety a dosahujúc neuveriteľný technologický pokrok. Kolonizačný program však náhle skončil, keď jedna loď narazila na tajomnú hrdzavú nákazu, ktorá zničila všetko vyrobené z kovu.

Aby Sentinel Prime dokázal ochrániť Cybertron a jeho kolónie, nariadil zničenie všetkých vesmírnych mostov, čím zabránil šíreniu nákazy. Aj keď tento plán fungoval, odrezal ostatné kolónie od zvyšku galaxie. Ku koncu tejto éry sa na Cybertrone objavili dvaja jedinci, ktorí zásadne zmenili jeho osud. Prvým je Orion Pax, skromný úradník v Iaconskej sieni záznamov.

Druhým jedincom je Megatronus, gladiátor bojujúci v arénach Kaonu proti najmocnejším protivníkom. Megatronus šíril myšlienky o zmene spoločnosti, čím si získal početnú podporu Cybertronianov, vrátane samotného Oriona. Jedného dňa Megatronus prijal meno Megatron, a žiadal, aby ho Autobotická rada ustanovila za ďalšieho Primea. Kvôli jeho násilnej povahe však rada jeho žiadosť zamietla.

Orion Pax vystúpil s vlastným prejavom, v ktorom presadzoval svet bez násilia a nespravodlivosti. Rada bola jeho slovami nadšená a premenovala ho na ďalšieho Optimusa Primea. Nahnevaný Megatron prerušil všetky kontakty s Orionom a s pomocou Soundwavea vytvoril armádu Decepticonov. Optimus zhromaždil zvyšné vojenské sily Cybertronu do Autobotov, čím sa začala Veľká vojna.

Zdroj: Redakcia / Paramount Pictures

Veľká vojna spustošila celý Cybertron

Konflikt, ktorý začal v radách Autobotov, trval štyri milióny rokov a takmer priviedol Cybertroniánsku rasu k zániku. Počas vojny sa použili mnohé ničivé zbrane, vrátane Cybonickej nákazy, pričom Megatron využil Tox-En ako zbraň hromadného ničenia. Medzi pamätné udalosti patrí zničenie Bumblebeeho hlasového zariadenia Megatronom a výsluch Arcee Airachnidom, ktorý viedol k smrti Tailgatea.

Na bojisku sa neskôr objavil Temný Energon, čo spôsobilo, že Cybertron sa stal neobývateľným. Ide o extrémne nestabilnú a deštruktívnu látku, ktorá svojou prítomnosťou kazí a ničí všetko, s čím príde do kontaktu. To prinútilo obyvateľov opustiť planétu a hľadať útočisko vo vesmíre, zatiaľ čo sa ich domovská planéta postupne regenerovala.

Počas tejto doby Primus obdaril Optimusa Primea Matricou vedenia (Matrix of Leadership), aby dokázal ochrániť AllSpark pred Megatronom, a poslal ho do vzdialeného sektora. Decepticoni medzitým na palube lode Nemesis obnovili Omega Lock – zariadenie, ktoré zohráva kľúčovú úlohu v procese obnovy a ochrany planéty Cybertron.

Predtým, ako ho však dokázali použiť, Autobotom sa podarilo získať kontrolu nad ich loďou a obmedzené množstvo cyber hmoty sa využilo na obnovu jadra Cybertronu. Tento proces vrátil planétu do obývateľného stavu, avšak bez AllSparku nedokázala vytvárať nový život. Po porážke Unicrona a obetovaní sa Optimusa Primea sa AllSpark vrátil do jadra planéty.

Zdroj: Redakcia / Paramount Pictures

Vznik novej rady Cybertronu

Približne tri až päť rokov po reštarte planéty pomocou Omega Locku sa Cybertron opäť zaplnil a prosperoval. Vznikla nová vláda, ktorá obvinila Autobotov aj Decepticonov za zničenie planéty. Decepticoni boli vyhnaní z planéty a Autobotom boli pridelené nízke spoločenské pozície. Napriek tomu sa uchovávali podrobné záznamy o vojne a významným postavám sa postavili sochy.

Lekársky Autobot Ratchet verejne vyjadroval nesúhlas s novou Radou a aby ho umlčali, dostal úlohu loviť vojnových zločincov. Rada vypísala odmenu za Bumblebeeho pre jeho nelegálne použitie vesmírneho mosta na cestu na Zem a poslala Autobotku Jazz, aby vyšetrila haváriu Alchemoru. Keď sa Jazz vrátila so správou, že Bumblebee sa nachádza na Zemi, Rada vyslala Fracturea a Drifta, aby ho priviedli naspäť.

Medzitým Megatronus nepozorovane ukradol AllSpark s úmyslom spojiť ho s Anti-Sparkom, aby sa pomstil Unicronovi. Zásah oživeného Optimusa Primea však zabezpečil návrat AllSpark na planétu Cybertron. Po oprave Alchemoru a opätovnom zajatí väzňov nastavil Optimus Prime kurz späť na Cybertron, aby sa postavil novej vláde.

Počas letu však nadviazal kontakt s viacerými starými priateľmi, a tak sa v menšej lodi vrátil na Zem, aby pomohol Bumblebeemu, kde pretrváva dodnes.

Zdroj: Redakcia / Paramount Pictures
2
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *