Zdroj: TheMovieDB

Keanu Reeves, hviezda svetového formátu, patrí medzi najikonickejších hercov súčasnosti. Svojou výnimočnou schopnosťou stvárňovať rôznorodé postavy si získal srdcia miliónov divákov po celom svete. Jeho kariéra siaha od úspechov v akčných trhákoch až po hĺbavé sci-fi príbehy. Čo však Keanuho robí výnimočným, je nielen jeho herecký talent, ale aj jeho tichý a skromný život mimo kamier.

Keanu Reeves sa narodil v Bejrúte. Mal búrlivé detstvo, pričom svoje mladícke roky prežil v Kanade. Napriek obrovským úspechom sa vždy vyhýbal okázalej sláve, často ho vidno žiť bežný život, napríklad pri jazde metrom. Jeho fanúšikovia ho obdivujú nielen pre jeho herecké výkony, ale aj pre jeho láskavosť a pokoru.

Príbehy o jeho charitatívnych aktivitách, skromnosti a náhodných skutkoch láskavosti sa stali virálnymi a upevnili jeho status ako jedného z najmilovanejších hercov. Keanu sa počas svojej kariéry objavil v množstve ikonických filmov, ktoré sú považované za nesmrteľné. Od nezabudnuteľného Nea z Matrixu po nezastaviteľného Johna Wicka, jeho filmy naďalej inšpirujú fanúšikov.

Dnešný článok je práve o desiatich najlepších filmoch Keanu Reevesa. Ide tiež o pripomienku jeho neustálej prítomnosti vo svete filmu a jeho jedinečného talentu, ktorý naďalej fascinuje publikum po celom svete. Spomínaný John Wick, Matrix či Constantine. Aj toto sú filmy, ktoré dodnes považujeme za tie najlepšie, ktoré svetová kinematografia predstavila.

Zdroj: TheMovieDB

10. John Wick

Populárna filmová séria John Wick sleduje príbeh bývalého nájomného vraha, ktorý sa po vražde svojho psa, posledného daru od zosnulej manželky, vracia na cestu pomsty. John Wick využíva svoje bojové schopnosti a zbrane, aby čelil zločineckému podsvetiu. Zaujímavosťou je, že Keanu Reeves vykonáva väčšinu svojich kaskadérskych kúskov sám a trénuje intenzívne bojové umenia aj zbrane​.

Zdroj: TheMovieDB

9. Speed

Speed je akčný triler z roku 1994, v ktorom policajt Jack Traven (Keanu Reeves) čelí teroristovi Howardovi Payneovi (Dennis Hopper). Payne nastraží bombu na autobus, ktorý musí neustále ísť nad 50 míľ za hodinu, inak dôjde k explózii. Jack spolu s pasažierkou Annie (Sandra Bullock) prevezmú kontrolu nad situáciou, a snažia sa tak zachrániť pasažierov a zastaviť Payneove zámery.

Zdroj: TheMovieDB

8. Bram Stoker’s Dracula

Dracula je gotický horor, ktorý sleduje príbeh o rovnomennej postave, túžiacej po znovuzískaní lásky zo svojej minulosti. Jonathan Harker, v podaní Keanu Reevesa, cestuje do Transylvánie, aby pomohol s nákupom nehnuteľností, no upadne do rúk Draculu. Zaujímavosťou je, že Keanu Reeves získal kritiku za svoj anglický prízvuk, ale film celkovo získal pozitívne ohlasy za svoju vizuálnu stránku a atmosféru.

Zdroj: TheMovieDB

7. A Scanner Darkly

A Scanner Darkly je sci-fi thriller, ktorý sa odohráva v dystopickej budúcnosti, kde spoločnosť bojuje so závislosťou na látke Substance D. Keanu Reeves ako agent Bob Arctor tajne vyšetruje, no postupne prichádza o vlastnú identitu. Vďaka rotoskopickej animácii pôsobí film halucinačne a surrealisticky, a tak dokonale zachytáva skreslenie reality.

Zdroj: TheMovieDB

6. Man of Tai Chi

Man of Tai Chi je akčný film, ktorý predstavuje režijný debut Keanu Reevesa. Príbeh sleduje mladého bojovníka Tai Chi, ktorého tradičné hodnoty sú ohrozené, keď vstúpi do sveta nelegálnych podzemných zápasov. Film obsahuje 18 bojových scén, ktoré trvajú približne 40 minút. Reeves, ktorý si zahral aj zápornú postavu, sa inšpiroval klasickými kung fu filmami, aby vytvoril moderný poctivý bojový film.

Zdroj: TheMovieDB

5. Point Break

Point Break je akčný film, kde hrá Keanu Reeves mladého FBI agenta Johnnyho Utaha, ktorý sa infiltroval medzi skupinu surferov podozrivých z bankových lúpeží. Postupne však začne obdivovať ich lídra Bodhiho, ktorého hrá Patrick Swayze. Film sa stal kultovým hitom pre svoje akčné scény a nezabudnuteľné citáty.

Zdroj: TheMovieDB

4. The Replacements

The Replacements je komediálny film z roku 2000, v ktorom Keanu Reeves stvárňuje bývalého quarterbacka Shanea Falca, ktorého osud sa zmení počas hráčskeho štrajku v NFL. Falco dostane druhú šancu, keď je vyzvaný, aby sa stal náhradníkom v tíme Washington Sentinels. Zaujímavosťou je, že niektoré scény sa inšpirovali skutočnými udalosťami zo štrajku v NFL v roku 1987.

Zdroj: TheMovieDB

3. The Devil’s Advocate

Bezpochyby jedným z najviac ospevovaných filmov Keanu Reevesa je aj The Devil’s Advocate. Ide o psychologický thriller z roku 1997, kde Keanu Reeves hrá ambiciózneho právnika Kevina Lomaxa. Kevin dostáva ponuku pracovať pre vplyvnú právnickú firmu vedenú tajomným Johnom Miltonom, ktorého hrá Al Pacino. Postupne zisťuje, že jeho nový šéf je doslova diabol.

Film skúma tému morálky, pokušenia a temnej stránky úspechu. Zaujímavosťou je, že Reeves znížil svoj honorár, aby mohol Pacino hrať v tomto filme.

Zdroj: TheMovieDB

2. Constantine

Na 2. mieste je Constantine, akčný film z roku 2005, kde Keanu Reeves stvárňuje Johna Constantina, cynického exorcistu s darom vidieť démonov a anjelov na Zemi. Film sa zameriava na boj medzi nebom a peklom, pričom Constantine sa snaží získať spásu pre svoju dušu. Zaujímavosťou je, že Keanu Reeves si ponechal ikonickú „svätú brokovnicu“ ako suvenír z natáčania, čo svedčí o jeho náklonnosti k postave.

Zdroj: TheMovieDB

1. The Matrix

Prvé miesto patrí dozaista kultovej sérii filmov Matrix. Avšak, práve prvý film The Matrix z roku 1999 odštartoval obrovský ošiaľ popularity a rozvíril mnohé konšpiračné teórie. Keanu Reeves stvárňuje Nea, počítačového hackera, ktorý odhaľuje šokujúcu pravdu o realite. Táto pravda ukazuje, že ľudstvo žije v simulovanom svete nazývanom Matrix, ktorý je pod kontrolou inteligentných strojov.

Film sa stal prelomovým vďaka revolučným vizuálnym efektom, najmä slávnemu „bullet time“ efektu. Zaujímavosťou je, že Keanu Reeves absolvoval natáčanie aj napriek zotavovaniu po operácii chrbtice.

Zdroj: TheMovieDB
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *