Vitajte pri 43. diele nášho pravidelného spravodajstva – Spoza Kamery. V tomto týždenníku si budeme na týždennej báze rekapitulovať najväčšie zaujímavosti uplynulého týždňa. Najmä z filmovej pop-kultúry.

Spoza Kamery je rubrika určená tým najzaujímavejším správam a novinkám. To zahŕňa množstvo filmových a seriálových informácií z uplynulého týždňa, pravidelné výsledky Box Office, Kino Tipy aktuálneho týždňa, predstavenie nových projektov a ďalšie informácie, ktoré by dozaista nemali uniknúť vášmu oku.

Prejdeme už na samotný článok, a preto si položme otázku – čo sa udialo počas uplynulého týždňa vo svete filmovej pop-kultúry?

Marvel novinky – Spider-Man 4 dorazí už v roku 2026

Počas Marvel panelu na podujatí New York Comic Con 2024 sa oficiálne potvrdil jeden z najdesivejších záporákov, ktorý vystúpi v seriáli Daredevil: Born Again. Je ním Muse – sériový vrah a nepochopený umelec. V meste New York spôsobí obrovský chaos a dodá temnú vrstvu k už komplikovanému konfliktu medzi Daredevilom a Kingpinom. Seriál dorazí už 4. marca 2025.

Žiaľ, aj napriek mnohým ťažkostiam, ktoré snímku postretli, očakávaný reboot Blade v hlavnej úlohe s hercom Mahershalom Alim je vyradený z plánu filmov Marvel Studios na rok 2025. Aktuálne nie je
známe, kedy film dorazí na strieborné plátna.

Marvel Studios odhalilo tri nové dátumy vydania filmov pre rok 2028. Konkrétne 18. februára, 5. mája a 10. novembra. Povráva sa, že tieto dátumy budú patriť filmom – Shang-Chi 2″, „X-Men“ a „Doctor Strange 3″, ktoré prinesú pokračovania úspešných príbehov v MCU po skončení Multiverse Ságy. Ide o projekty, o ktorých sa vie, že vzniknú, no ich dátumy vydania nepoznáme.

Štúdio Sony Pictures a Marvel Studios oficiálne potvrdili, že snímka Spider-Man 4 dorazí do kín už 24. júla 2026. Režisérom filmu je Destin Daniel Cretton. Potvrdené je tiež, že Tom Holland sa vracia do hlavnej úlohy Petra Parkera/Spider-Mana. Nakrúcanie začne už budúci rok v lete. Snímka dorazí do kín iba niekoľko dní po vydaní filmu od Christophera Nolana, kde sa Holland taktiež objaví.

Zdroj: TheMovieDB / Marvel Studios

DC novinky – John Turturro vysvetlil, prečo sa nevrátil do seriálu The Penguin

Na uplynulom NYCC 2024 sa odhalilo, že seriál Creature Commandos od Jamesa Gunna obsadil ďalších hercov z MCU. Sú medzi nimi Michael Rooker, Linda Cardellini, Peter Serafinowicz a Benjamin Byron Davis. Cardellini stvárnila Lauru Barton v MCU, Rooker Yonduho v „Guardians of the Galaxy“, Serafinowicz hral člena v Nova Corps a Davis sa objavil v „Ant-Man and the Wasp“.

Výkonný producent DC Studios, James Gunn na platforme X reagoval na falošný trailer filmu „Superman: Legacy“. Ukážku vytvorila Al, ktorú okomentoval tromi emotikonmi zvracania. Naviac skritizoval šírenie dezinformácií a stratu času na ich vyvracanie. Gunn zdôraznil, že skutočný trailer bude kvalitný vďaka dlhodobej práci tímu na vizuálnych efektoch, na rozdiel od týchto nepresných Al verzií.

Spoločnosť Warner Bros. potvrdila vydanie filmu Joker: Folie à Deux na digitálnych platformách od 29. októbra 2024. Fyzické vydanie na 4K UHD, Blu-ray a DVD je naplánované na 17. decembra 2024. Vydanie bude obsahovať aj špeciálne bonusy vrátane štvordielneho dokumentu o nakrúcaní či limitovanú edíciu steelbook.

Herec John Turturro v rozhovore pre portál Variety prezradil, že sa odmietol vrátiť do úlohy Carminea Falconeho v seriáli The Penguin, pretože sa mu nepáčila vysoká miera násilia voči ženám. Okrem toho dodal, že svoju postavu už stvárnil podľa svojich predstáv a ďalšie natáčanie by nebolo možné kvôli jeho
preplnenému časovému rozvrhu.

Zdroj: TheMovieDB / DC Studios / Redakcia

Nový Star Trek film už je za rohom!

Ako informoval webový portál Comicbook, stream služba Paramount+ pokračuje v rozširovaní franšízy Star Trek. Na uplynulom podujatí NYCC 2024 spoločnosť Paramount Pictures odhalila, že nová snímka Star Trek: Section 31 dorazí na platformu už 24. januára 2025. Pôjde tak oficiálne o prvý Star Trek film z dielne Paramount+.

Začiatkom roka dorazí nový film Looney Tunes

Ako informoval webový portál Comicbook, nový film The Day The Earth Blew Up: A Looney Tunes Movie vyjde už 28. februára 2025. Film režíruje Pete Browngardt, pričom príbeh sa zameriava na Daffyho a Porkyho, ktorí musia zachrániť Zem pred mimozemskou inváziou. Produkciu prevzalo Ketchup Entertainment po tom, čo projekt pôvodne zrušil Warner Bros. kvôli daňovým účelom.

Gladiátor II prichádza s pozitívnymi ohlasmi kritikov

Ako informoval webový portál Deadline, prvé reakcie na film Gladiator 2 sú väčšinou pozitívne. Chváli sa prevažne epická „rímska opera“ Ridleyho Scotta a herecké výkony Paula Mescalu, Denzela Washingtona a Josepha Quinna. Napriek kritike, že film nemá rovnaký emocionálny dopad ako originál, viacerí kritici ho oslavujú za vizuálny skvost s potenciálom na Oscarové nominácie, najmä pre Scotta a Washingtona.

Zdroj: TheMovieDB / Paramount Pictures

Desivá podobizeň Lorda Voldemorta

Na internet sa dostali fotografie – pôvodný Voldemortov dizajn. Ide o formu, ktorá nakoniec do finálneho strihu filmu neprešla, z dôvodu, že tvorcom pripadala príliš desivá. Z druhej strany môžeme vidieť tvár profesora Quirrella (lan Hart), ktorý vo filme Harry Potter a Kameň mudrcov pôsobil ako učiteľ obrany proti čiernej mágii.

Dočkáme sa pokračovania hororu Invisible Man?

Režisér Leigh Whannell v rozhovore pre Comicbook prezradil, že momentálne neplánuje pokračovanie hororu Invisible Man z roku 2020. Vyjadril spokojnosť s koncom prvého filmu a nepovažuje za potrebné vytvárať pokračovanie. Uviedol tiež, že aj keď nemá práva na postavu, štúdio Universal môže pokračovať bez jeho účasti.

Predator: Badlands už budúci rok v našich kinách

Spoločnosť Disney iba minulý týždeň potvrdila, že nový film Predator: Badlands bude mať premiéru v kinách 7. novembra 2025. V hlavnej úlohe sa predstaví Elle Fanning a bude ho režírovať Dan Trachtenberg, ktorý režíroval aj predchádzajúci film Prey. Tento film nebude priamym pokračovaním Prey, ale pôjde o samostatný príbeh v sérii Predator.

Zdroj: TheMovieDB / Disney

Nový Nolanov film obsadil Toma Hollanda

Iba minulý týždeň sme vás informovali o novom filmovom projekte svetoznámeho režiséra Christophera Nolana (Interstellar, Oppenheimer). V spolupráci s Universal Pictures prinesú do kín nový film už 17. júla 2026, pričom okamžite obsadili herca Matta Damona. Ako však informoval portál THR, najnovšie sa k hereckému obsadeniu pridáva aj herec Tom Holland (Spider-Man/MCU).

SEGA uvedie legendárnu hru do filmového spracovania

Je to oficiálne. SEGA pripravuje filmovú adaptáciu populárnej videohry „Shinobi”. Režisérom je Sam
Hargrave, známy vďaka filmom „Extraction“ na Netflixe. Scenár píše Ken Kobayashi a očakáva sa, že hlavnou postavou bude ninja Joe Musashi. Film bude produkovať Universal Pictures. Zatiaľ nie je potvrdené, či pôjde o animovaný alebo hraný film.

Limitovaná zberateľská edícia filmu Terrifier 3

Amazon spustil predobjednávky na špeciálne vydanie filmu Terrifier 3 na 4K Blu-ray, ktoré obsahuje limitovanú edíciu so steelbookom a zberateľskou krabicou za 159,99 dolárov. Súčasťou balenia je barf taška, mydlo s logom Terrifier 3, replika Polaroid selfie, mini maska Art the Clowna, odznak a vianočná ozdoba. Oznámenie dátumu vydania sa očakáva v najbližšom období.

Zdroj: TheMovieDB / Cineverse

Chris Hemsworth ako nový princ Krasoň

Ako informoval webový portál Deadline, herec Chris Hemsworth (Thor/MCU) stvárni populárnu rozprávkovú postavu Princa Krasoňa v rovnomennom filme od Disney. Režisérom filmu je Paul King, pričom scenár napíše Simon Farnaby a John Croker. Podľa vyjadrení tvorcov by film nemal nadväzovať na snímku Cinderella.

Dočká sa ďalší film Star Wars odkladu?

Ako informoval známy scooper portál Puck, nový Star Wars film s Rey Skywalker čelí dalšiemu odkladu, pretože scenárista Steven Knight údajne projekt opustil. Predtým od projektu odstúpili aj scenáristi Damon Lindelof a Justin Britt-Gibson. Režisérka Sharmeen Obaid-Chinoy zostáva na palube, ale termín uvedenia v roku 2026 je neistý.

Kino tipy týždňa

Aj tento týždeň sa môžeme tešiť na pestrú kino nádielku filmov. Vychutnať si tak môžeme novú komédiu Anora, či dobrodružnú, animovanú komédiu – Moja čarodejnícka rodinka. Film Teória všetkého sa predstaví, ako nápaditý mysteriózny film s prvkami drámy a thrilleru. Zaujímavým počinom je aj životopisná dráma The Apprentice: Príbeh Trumpa, či slovenský dokumentárny film – Prezidentka.

V závere tu máme aj novú českú komédiu, ktorá nesie názov Poklad.

Zdroj: TheMovieDB

Box Office

Výsledky celosvetových tržieb zaznamenali niekoľko významných zmien. Na 10. mieste sa objavuje snímka Twisters, ktorá stihla zarobila už celkovo 370,9 mil. $. Za ňou nasleduje film Kingdom of the Planet of the Apes, ktorý stihol zinkasovať už 397,3 mil. $. 8. miesto patrí Bad Boys: Ride or Die, ktorý má k dnešnému dňu zarobených 404,4 mil. $.

Na 7. mieste sa týči Beetlejuice Beetlejuice so zárobkom celkovo 438,8 mil. $. Na 6. mieste je Godzilla x Kong: The New Empire, ktorý má celkovo na konte už 571,7 mil. $. 5. miesto patrí filmu Dune: Part Two, ktorý má zarobených krásnych 714,4 mil. $. 4. miesto patrí snímke Despicable Me 4, ktorá zarobila už úctyhodných 965,2 mil. $. Svätú trojicu otvára animák Kung Fu Panda 4, ktorý zarobil 1 159 077 277 $.

Na 2. mieste sa aj naďalej objavuje Deadpool & Wolverine so zárobkom 1 336 983 319 $. Kráľom v celosvetových tržbách je aj ako obyčajne animák Inside Out 2, ktorý dokázal k dnešnému dňu zarobiť neuveriteľných 1 695 783 042 $.

Zdroj: Redakcia
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *