Zdroj: Samurai Executioner

Jošicugu, Asaemon Jamada tretí, je oficiálny šógunov otameš. To znamená, že pre šóguna testuje kvalitu mečov – a to na telách živých či mŕtvych odsúdencov. Aj keď príbehy jeho života sú vymyslené, autor ich zakladá na skutočných udalostiach a starostlivo ich zasadzuje do historických súvislostí. Nie je prekvapujúce, že na tejto knihe pracovali dvaja velikáni japonského samurajského komiksu.

Spisovateľ Kazuo Koike a ilustrátor Goseki Kodžima sa preslávili vďaka sérii Vlk samotár a mláďa. Následne spojili svoje sily a vytvorili unikátne dielo, ktoré v pôvodnom jazyku nesie názov Kubikiri Asa. V rámci širšieho sveta môžu fanúšikovia mangy a japonskej kultúry dielo poznať pod názvom Samurai Executioner. V českom jazyku na trh uviedlo vydavateľstvo CREW Comics v roku 2024.

Kompletné dielo predstavuje uzavretý príbeh, pozostávajúci z celkovo 756 strán. Ide o typickú mangu s čiernobielymi ilustráciami, ktorá sa radí do historického žánru. V Japonsku sa dielo dostalo do obehu ešte v roku 1972 v 10-dielnej sérii, ktorá vychádzala až do roku 1976. Obsiahla manga kniha prináša 11 príbehov, ktoré ukazujú rôzne tváre starého Japonska.

Súčasťou knihy je aj obsiahly doslov prekladateľky Anny Křivánkovej, ktorá zasadzuje komiks aj dobu do patričných súvislostí. Vydavateľstvo CREW Comics nám poskytlo recenzný kúsok, za čo im úprimne ďakujeme. Šógunův popravčí prináša slávnu manga klasiku, ktorá poteší nielen fanúšikov žánru, ale aj všetkých nadšencov japonskej histórie.

Zdroj: CREW Comics

Samuraj, ktorý dostal neobyčajnú úlohu

Yamada Asaemon, hlavná postava mangy Šógunův popravčí, predstavuje samuraja s neobyčajnou úlohou. Ako šógunov tester mečov a kat, ho životná cesta vedie skrz množstvo násilia, no aj napriek tomu si zachováva hlbokú vnútornú ľudskosť. Asaemon odmieta manželstvo a rodinu, len aby ich uchránil pred temnými stránkami svojej práce, no neustále sa riadi cestou bušidó.

Postavy v mange vykazujú hĺbku a komplikované vzťahy, čo robí z Asaemona nielen „badass“ charakter, ale aj postavu s citmi a skutočnými zásadami. Vizualizácia v mange podporuje atmosféru prostredníctvom detailných kresieb, ktoré zachytávajú nielen bojové scény, ale aj tichú, introspektívnu povahu jednotlivých okamihov. Umelecký štýl Gosekiho Kojimu vytvára dokonalú harmóniu medzi akciou a drámou.

Postavy i prostredie sú v kresbe realistické a autentické, čo ešte viac umocňuje závažnosť jednotlivých príbehov. Témou príbehu Šógunův popravčí je hlboké zamyslenie sa nad spravodlivosťou, životom a smrťou. Téma precízne vykresľuje danú dobu a éru, ktorá mohla byť miestami nespravodlivá. Asaemon nevníma svojich odsúdených len ako vinníkov, ale ako ľudí s ich vlastnými príbehmi a činmi.

Manga otvorene skúma filozofické otázky o vine a treste, pričom niektoré kapitoly sa venujú tomu, ako ľudia čelia svojej poslednej hodine. Výsledkom je silné dielo, ktoré otvára dôležité spoločenské témy a prináša zamyslenie nad životom vo feudálnom Japonsku. Zároveň sa nebojí odlišovať od podobných diel svojou nekompromisnou povahou, ktorá čitateľa častokrát zaskočí.

Bohaté dialógy s hĺbkou vystihujúcou japonskú kultúru

Príbeh využíva bohatý dialóg, ktorý dokáže čitateľa vtiahnuť do zložitých situácií. Postavy komunikujú s hlbokým zmyslom pre dramatickosť a často prebiehajú dlhé diskusie o spravodlivosti, živote a smrti. Autor, Kazuo Koike, vytvára atmosféru, ktorá núti čitateľa premýšľať. Každý rozhovor posúva príbeh vpred a zároveň odhaľuje viac o postavách a ich vnútornom svete.

Manga nepoužíva tradičnú lineárnu štruktúru príbehu. Sústreďuje sa najmä na jednotlivé epizódy zo života hlavného hrdinu Asaemona. Každá kapitola stojí samostatne, no všetky spolu vytvárajú celistvý obraz o ére Japonska známej aj ako Edo-period (Tokugawa period). Dramatické momenty sú efektívne rozmiestnené a nikdy nie sú zbytočne naťahované.

Napriek tomu, že príbeh nemá jednotný cieľ, jednotlivé zápletky dokážu zaujať a prekvapiť. V tomto bode musíme tiež mangu odporučiť pre fanúšikov aktuálnych videohier japonskej tematiky, ako je napr. Rise of the Ronin, Ghost of Tsushima či Black Myth: Wukong. Avšak, manga osloví najmä fanúšikov historických príbehov a tých, ktorých zaujímajú filozofické otázky o spravodlivosti a morálke.

Vekovo je dielo vhodné predovšetkým pre dospelých čitateľov kvôli náročným témam a násiliu. Naopak, fanúšikovia samurajskej kultúry a feudálneho Japonska nájdu v mange mnoho zaujímavých detailov. Všeobecne však ide o poučné, priam až edukačné dielo, ktoré minimálne detailne predstaví japonskú kultúru z historického hľadiska.

Šógunov kat nás prekvapil svojim detailne prepracovaným príbehom

Ako sme už v úvode naznačili, dielo Šógunův popravčí často porovnávajú so slávnou mangou Lone Wolf and Cub, pretože obe diela vytvoril ten istý tím autorov – Kazuo Koike a Goseki Kojima. Zatiaľ čo Lone Wolf and Cub sa sústreďuje na dlhú, epickú zápletku, Šógunův popravčí má skôr epizodický charakter, kde každá kapitola predstavuje samostatný príbeh.

Historické detaily a etika samurajskej kultúry sú však maximálne prítomné v oboch dielach. Tí, ktorí ocenili hlboké morálne otázky v slávnom diele Lone Wolf and Cub, sa budú cítiť doma aj v tejto sérii, no možno im bude chýbať komplexnejší dej, ktorý sa tiahne celým dielom​. Šógunův popravčí však predstavuje silný, no minimalistický príbeh s ťažiskom na filozofiu života a smrti.

Manga poskytuje detailný pohľad na samurajskú kultúru a činy hlavného hrdinu Yamada Asaemona, ktorého epizódy sú nielen o násilí, ale aj o morálke a ľudskej podstate. Kresba skvele dopĺňa atmosféru, no niekedy sa postavy môžu zdať ťažko rozlíšiteľné kvôli obdobným štýlom obliekania v dobe Edo. Napriek tomu toto dielo odporúčame najmä pre fanúšikov histórie a predovšetkým Japonska.

Ak však hľadáte samostatné príbehy s hlbokým filozofickým presahom, ktoré sa však odohrávajú v jednotnom svete, Šógunův popravčí vás dozaista zaujme. Nová manga si od redakcie diMANzie odnáša hodnotenie 7,5/10.

1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *