Vlastným menom Albert „Al“ Francis Simmons, tiež známy ako Spawn, je hlavným hrdinom rovnomennej série. Narodil sa v Detroite, v štáte Michigan, ako druhý z troch bratov (Marc, Al a Richard) Ester a Bernardovi Simmonsovcom. Al bol mimoriadne nadaným dôstojníkom Námorného pluku Spojených štátov amerických, kde dosiahol hodnosť podplukovníka.

Neskôr vstúpil do Tajnej služby Spojených štátov, čo viedlo k jeho presunu do Centrálnej spravodajskej služby (CIA). V CIA bol naverbovaný riaditeľom Jasonom Wynnem do špeciálneho tajného oddielu známeho ako U.S. Security Group – elitná útvar s jurisdikciou vo všetkých domácich a zahraničných situáciách. Avšak, riaditeľ Wynn a Al sa čoraz častejšie zrážali v názoroch, vďaka čomu Al neskôr odstúpil.

Na príkaz riaditeľa Wynna, bol následne Al zavraždený, počas misie v Botswane. Stalo sa tak na operácii USSG s názvom Operation Knightstrike, rukou jeho spolubojovníka Brucea Stinsona, známeho aj ako Chapel. Al sa ocitol v pekle, kvôli jeho životu vraha. Po dohode s bytosťou zvanou Malebolgia, súhlasil, že sa stane Hellspawnom, výmenou za to, že ešte raz uvidí svoju manželku Wandu Blake.

Z pekla, späť medzi živých

Malebolgia vyslala Al Simmonsa, ako Hellspawna, späť do sveta živých, no s upravenými spomienkami, silne zohaveným telom, magickými schopnosťami a mentorom menom Clown, alias Violator. Al postupne zisťuje, že uplynulo celých päť rokov. Jeho prvé kroky vedú k bývalej manželke, Wande Blake, kde však zisťuje, že sa vydala za jeho najlepšieho priateľa Terryho Fitzgeralda a majú spolu dcéru, Cyan.

Al sa rozhodne zmeniť svoju podobu na Terryho, a strávi s Wandou noc. Z toho vzniká dieťa, ktoré má určiť osud reality. Akonáhle si uvedomí, čoho sa dopustil, vydáva sa cestu nápravy charakteru, tentokrát už ako anti-hrdina – Spawn. Likviduje gangy a organizovaný zločin (vrátane ich vodcu Overtkilla) a zabíja detektíva Billyho Kincaida.

Najvýznamnejší zo všetkých jeho raných dobrodružstiev je stret s Cerebusom the Aardvarkom (Dave Sim). Spawn následne stretáva jedného z úhlavných záporákov série, Anti-Spawna, ktorý je v skutočnosti Jason Wynn (jeho bývalý riaditeľ) a Redeemera. Tiež prežije útok od anjela Angely, lovkyne Hellspawnov. Spawn sa postupne stáva ochrancom Rat City, a bezdomovcov.

Jeden z bezdomovcov, Cogliostro a Clown sú pre Ala niečo ako vnútorný anjel a čert. Snažia sa ho presvedčiť, aby používal svoje schopnosti na dobro alebo naopak zlo. Spawn pomocou mágie oživí svojho priateľa Bobbyho po tom, čo ho zabil Chapel. V ďalšom crossover príbehu stretáva Batmana, ktorý mu rozpolí pomocou bumerangu hlavu. Po jej uzdravení mu zostáva na hlave ikonická jazva.

Prvá metamorfóza Spawna

Po úteku z neba a boji s malou skupinou zloduchov – KKK, sa Spawn dostal späť do New Yorku, kde sa stretol s druhým Redeemerom, ktorý uniesol jeho priateľa. Ľahko ho premohol, no jeho kostým (v tom čase už len zvyšky handier) sa vymkol z pod kontroly, pričom skoro zavraždil Bootsieho a ďalších okolo neho. Následne na celé hodiny prišiel o život, a zdalo sa, že Spawn je mŕtvy.

Avšak, v explózii sa zmenil do nekroplazmy, a pretransformoval sa na čierno-bielu postavu s ťažko obrnenou pravou nohou a ľavým ramenom. Táto verzia jeho kostýmu mohla výraznejšie meniť tvar. Počas druhého stretu, sa kostým premenil na čepeľ, ktorou odrezal Redeemerovi ruku.

Po stretnutí s Redeemerom, Spawn stretáva Freaka. V tomto príbehu – Bloodfeud, ho začínajú trápiť nočné mory, ktoré pochádzajú z jeho predchádzajúceho života. Stvorenie s podobným vzhľadom ako Spawn loví a konzumuje iné bytosti. Keď sa Spawn prebudí, nájde sa medzi mnohými mŕtvymi. Domnieva sa, že po metamorfóze sa jeho kostým živí krvou ako upír.

Avšak po boji s Johnom Sanskerom, tiež známym ako Jean Sans-Coeur, Heartless John (upírom), a po odstránení svojho kostýmu diskutuje s Clownom. Ten mu prezrádza, že jeho kostým sa v skutočnosti živí dušami. Keď sa zmieri so svojím stavom, opäť sa spojí so svojim kostýmom a v bitke vyháňa upíra Jeana z Rat City.

Boj medzi nebom a peklom

Po všetkých problémoch, sa Spawn pokúša oslobodiť z pod kontroly Pekla a znovu získať svoju ľudskosť. Obkľúčený útokmi z Neba aj z Pekla čelí nebezpečenstvu, že sa stratí v násilí a zle. Jeho záchranou sa stala hromada hnilobného odpadu – The Heap, vyslanec z Purgatória, rovnako mocný ako Nebo a Peklo. Vďaka tomuto uvedomeniu ho vnútri Heapa odmenili novými schopnosťami.

Hoci tieto schopnosti nie sú priamo opísané, zdá sa, že Spawn má kontrolu nad prírodnými živlami. Purgatórium, frustrované vojnou medzi Nebom a Peklom, mu umožnilo pocítiť bolesť planéty Gazer. Po návrate sa Spawn stal vedomím sveta. Využil svoje schopnosti až po tom, čo bol prebodnutý temným bohom Urizenom. Po zotavení, vďaka Angele, Spawn premôže Urizena a uväzní ho na planéte Gazer.

Po Urizenovej porážke zistil, že Malebolgia stojí za jeho oslobodením, ako súčasť plánu ovládnuť Peklo. Po spektakulárnom zlyhaní je Malebolgia oslabený. S Angelininou pomocou sa Spawn vracia do Pekla a poráža svojho démonického pána, pričom Angela zomiera. Hoci mu bol ponúknutý korunovačný klenot Pekla, Spawn ho odmieta a sústredí sa na zastavenie utrpenia na Gazer.

V preplnenom temnom svete Gazer, sa Spawn obracia na svojho mentora, Cogliostra. Počas konfrontácie s Redeemerom III., je Spawn stiahnutý späť do pekla. Cogliostro, ktorý sa ukáže ako biblický Kain, si vezme korunu Pekla pre seba, a vráti Spawna späť na Gazer v tele Al Simmonsa, avšak oddeleného od symbiózy Hellspawn.

Znovuzrodenie a boj proti zlu

Al Simmons sa po Zemi túla omámený, až kým ho osloví mladá čarodejnica menom Nyx. S pomocou Greenworldu získava Spawn späť svoje stratené spomienky, a jeho kostým sa premení, zdá sa, že sa stáva jedným s jeho nekroplazmatickým telom. Spawn je medzitým zajatý Mammonom a jeho démonickými posluhovačmi, ktorí ho kruto mučia, aby odhalili tajomstvá jeho tela.

Podarí sa mu utiecť, a zachráňuje Chris, a spolu so Samom a Twitchom ho vrátia na Zem. Dozvie sa, že v jeho tele je tisíce ľudských duší, pričom zisťuje, že za Armageddon sú zodpovedné dvojčatá narodené Wande a Terrymu. Keď sa dvojčatá snažia zavraždiť svoju rodinu, Spawn prichádza, aby ich zastavil. Zera, kráľovná Serafínov, však odhalí šokujúcu pravdu – Jake Fitzgerald je Boh a Katie Fitzgerald je Satan.

Matka, tvorkyňa vesmíru, ktorá v minulosti pomohla Spawnovi, ho varuje pred Armageddonom. Spawn podstupuje posledný test – Disciple. Matka mu radí, aby dôveroval svojej dcére Cyane. Keď Spawn porazí Disciplea, objaví sa ich ďalších 11. V Záhrade Eden jeho život rýchlo ubehne. S pomocou Cyany a duší v ňom bojuje proti Disciples až do záverečnej konfrontácie s Judášom.

Judáš prepichne Spawnovi srdce, ale Matka ho obdarí mocou zakázaného ovocia, vzkriesi ho s bielymi krídlami. Spawn sa vracia na Zem a nachádza New York kompletne zničený. Počas bitky s Hellspawnom, a armádami Boha a Satana ukáže svoju novú moc. Nakoniec, s obrovským výkonom sily, zničí obidve armády. Jeho sila je nekonečná.

0
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *