Filmový svet je plný tých nezaujímavejších projektov, ktoré nás bežných ľudí bavia do dnes. Filmy boli skutočne prvým vizuálnym prostriedkom, vďaka ktorému sme si mohli predstavy transformovať do reality. Samozrejme, knihy nám pomohli dotvoriť si vlastné vzory, ideály a názory, no až filmové snímky nám pomohli tieto predstavy zviditeľniť.

Tento trend sa drží do dnes. Aj keď svet neskôr zasiahla vlna sociálnych sietí, my sme si naďalej udržiavali záujem o toto odvetvie. Filmy sú tak neoddeliteľnou a právoplatnou súčasťou populárnej kultúry. Každodenne, ako diváci, sledujeme po celom svete tisícky filmov, či seriálov, vďaka ktorým sa aj naďalej tešíme na konci celého dňa.

Trend filmových projektov doplnil aj bohatý zástanca hier, ktoré sa zo spoločenských pretransformovali do videohier. Prečo spomíname práve knihy a hry pri filmovom odvetví? Mnohé z nich pramenia práve z knižných predlôh, a naopak videohry častokrát pochádzajú z filmov. Výnimkou nie je, ani keď je to v opačnom prípade a jednotlivé odvetvia sa navzájom inšpirujú.

My sa tentokrát zastavíme pri filmovom odvetví, ktoré svoju púť započalo už v roku 1888, kedy bol v Anglicku premietaný prvý film. Jeho názov je Roundhay Garden Scene, a trval iba niekoľko sekúnd. Od tohto okamihu, sa svet začal meniť do podoby, v akej ho poznáme dnes. V tej dobe by však nikdy nikoho nenapadlo, že výroba filmov sa niekedy bude pohybovať v niekoľkých stovkách miliónov.

10. Pirates of the Caribbean: At World’s End (300 mil. $)

Na 10. mieste, sa okrem Pirátov z Karibiku z roku 2007, vyskytuje tiež Justice League a Star Wars: The Last Jedi, ktoré však dorazili až v roku 2017. Nakoľko ide o najstarší zo všetkých, rozhodli sa ho umiestniť na posledné miesto. V roku 2007 išlo o najdrahší film, aký bol kedy natočený. Jeho výroba stála neuveriteľných 300 mil. amerických dolárov.

Zdroj: Redakcia / Walt Disney Studios

9. Avengers: Infinity War (325 mil. $)

V roku 2018 dorazila na strieborné plátna, pre mnohých komiksových fanúšikov, najočakávanejšie vyvrcholenie filmov od MCU, v podobe Avengers: Infinity War. Jeho výroba stála celkovo 325 mil. amerických dolárov. V snímke sa predstavilo množstvo hereckých hviezd, ako napr. Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, a ďalší. Do dnes ide o 9. najdrahší film všetkých čias.

Zdroj: Redakcia / Marvel Studios

8. Fast X (340 mil. $)

Aj keď ide o jeden z najmenej obľúbených filmov vôbec, realita je taká, že jeho výroba stála závratných 340 mil. amerických dolárov. Vin Diesel na projekty o rýchlych autách, ktoré dnes už hraničia so snímkami o superhrdinoch, nedá dopustiť. O tom svedčí aj suma, za ktorú bol film Fast X (2023), a teda 10. pokračovanie série Rýchlo a zbesilo, vyrobená.

Zdroj: Redakcia / Universal Pictures

7. Avatar: The Way of Water (350 mil. $)

Siedme miesto obsadila minuloročná novinka režiséra Jamesa Camerona, ktorou je Avatar: The Way of Water. Ako priznal samotný tvorca projektu, tento film bolo nadmieru náročné vytvoriť. Mystická, no za to prenádherná Pandora, stála neuveriteľných 350 mil. amerických dolárov. Týmto rozpočtom si film vyslúžil 7. miesto v rebríčku najdrahších filmov všetkých čias.

Zdroj: Redakcia / 20th Century Studios

6. Avengers: Endgame (356 mil. $)

Séria marveloviek na tomto zozname ani zďaleka nekončí. 6. miesto si pre seba uchmatla, pre mnohých záverečná snímka od MCU – Avengers: Endgame. Film mal premiéru v roku 2019, odkedy ubehli už celé 4 roky, pričom neustále pretrváva v TOP 10 najdrahších filmoch sveta. Bratia Russovci nám predstavili jeden z najobľúbenejších filmov od Marvelu vôbec, a stál nekresťanských 356 mil. dolárov amerických.

Zdroj: Redakcia / Marvel Studios

5. Avengers: Age of Ultron (365 mil. $)

Spočiatku by si to nikto nepomyslel, no najdrahší film od MCU je práve druhá tímovka s Avengers, ktorá nesie podtitul Age of Ultron. Faktom však zostáva, že z pomedzi všetkých veľkých tímoviek, ide o najmenej obľúbený film, ktorý sa v recenziách až tak veľkej obľube netešil. Aj napriek tomu sme v roku 2015 sledovali snímku, ktorej výroba stála ohromujúcich 365 mil. dolárov amerických.

Zdroj: Redakcia / Marvel Studios

4. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (379 mil. $)

O prvej trojice nás delí už iba jedno miesto, ktoré obsadzuje film z roku 2011, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Jack Sparrow a jeho posádka potrebovali na svoju výrobu celkovo 379 mil. dolárov amerických, čím sa v danom roku stali najdrahším filmom na výrobu vôbec. Ide o 4. pokračovanie zo série Piráti z Karibiku, a zároveň najdrahší film celej série.

Zdroj: Redakcia / Walt Disney Studios

3. Star Wars: The Rise of Skywalker (416 mil. $)

Trojicu najdrahších filmov otvára Star Wars: The Rise of Skywalker z roku 2019. Ide o film, ktorý svoju sériu na strieborných plátnach udržiava už od roku 1977. Taktiež je Vzostup Skywalkera prvým filmom, ktorý v rámci výroby prekročil hranicu 400 mil. dolárov, čím sa umiestňuje na 3. mieste. Film je posledným natočeným zo série Star Wars, a súčasťou fanúšikmi milovanej Skywalker Ságy.

Zdroj: Redakcia / Walt Disney Studios

2. Jurassic World: Fallen Kingdom (432 mil. $)

Jurský svet, ktorý nachádza svoje korene vo filmovej sérii Jurský park, je pre mnohých filmových fanúšikov neoddeliteľnou súčasťou zoznamu „must view“. Aj keď ide o jednu z menej vydarených snímok celej série, faktom zostáva, že jej výroba stála priam hrozivých 432 mil. amerických dolárov. Touto sumou sa film z roku 2018 umiestňuje na predposlednom mieste rebríčku najdrahších filmov na celom svete.

Zdroj: Redakcia / Universal Pictures

1. Star Wars: The Force Awakens (447 mil. $)

Záverečné miesto, a prvenstvo na zozname najdrahších filmov na výrobu obsadzuje film z roku 2015, Star Wars: The Force Awakens. Ide o 7. diel filmovej série Star Wars, pričom jeho celková výroba stála kolosálnych 447 mil. dolárov amerických. Ide o sumu, ktorá Jurský svet prekonáva o 15 miliónov, čo je absolútne závratná suma. Režisérom filmu je J. J. Abrams, ktorého projekt si drží aj 3. miesto rebríčku.

Zdroj: Redakcia / Walt Disney Studios
1
0
Avatar photo

Od Martin Krug

Zakladateľ a redaktor projektu diMANzia. Medzi najväčšie záľuby patrí populárna kultúra všeobecne, a s ňou spojené objavovanie rôznych zákutí tohto odvetvia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *